Averea lui Mark Zuckerberg a scăzut cu aproape 7 miliarde de dolari în câteva ore, făcându-l să coboare o poziție în clasamentul celor mai bogați oameni din lume, după ce rețelele Facebook, Instagram și Whatsapp au fost inaccesibile timp de câteva ore.
Potrivit Bloomberg, o vânzare în masă a acțiunilor Facebook a dus la o scădere cu 5% din valoarea lor luni și nu este prima scădere din ultima perioadă.
Astfel, averea fondatorului Facebook a scăzut luni la 120,9 miliarde de dolari, devenind mai mică decât cea a lui Bill Gates, arată Indexul Bloomberg al Miliardarilor.
Pană de rețele sociale
Luni seara, timp de aproximativ șase ore, Facebook, Messenger, WhatsApp și Instagram nu s-au încărcat nici pe varianta desktop, dar nici pe telefoane.
După miezul nopții (ora României) fondatorul şi CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a transmis utilizatorilor că îi pare rău pentru întreruperea care a afectat serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp, reluate după mai mult de şase ore.
Cu toate acestea, nu a fost prezentată cauza acestei întreruperi istorice.
Experţii în securitate care au urmărit situaţia au declarat, pentru Reuters, că întreruperea ar fi putut fi declanşată de o eroare de configurare, care ar putea fi rezultatul unei greşeli interne, deşi teoretic ar fi posibilă şi sabotarea de către cineva din interior.
Averea lui Zuckerberg scăzuse deja cu 15% la mijlocul lunii septembrie
Pe 13 septembrie, Wall Street Journal a început să publice o serie de documente interne care arată că Facebook ar fi fost la curent cu o serie de probleme ale produselor sale, precum nocivitatea Instagram asupra sănătății mentale a adolescenţilor, dezinformările cu privire la evenimentele de la Capitoliu din 6 ianuarie, și a încercat să minimalizeze aceste probleme în public , relatează publicația Business Standard.
Într-un interviu televizat, un fost angajat Facebook a vorbit despre cum în cadrul companiei ”profitul era pus înaintea siguranței publice, punând viața oamenilor în pericol”, scrie și publicația Entrepreneur.
Potrivit unor documente prezentate de angajat, algoritmul Facebook ar fi favorizat postările care provoacă diviziune și ură între utilizatori și, când angajații ar fi observat și ar fi încercat să rezolve această problemă, Mark Zuckerberg s-ar fi împotrivit de teamă ca nivelul de interacțiune de pe Facebook să nu scadă.
Toată această vâlvă nu a rămas fără ecou financiar, provocând o scădere cu 15% a averii fondatorului Facebook la mijlocul lui septembrie.
O.D.
Citește și: