Ameninţarea unui război între Rusia şi Ucraina agită pieţele mondiale de cereale, scumpind preţul grâului pe ambele maluri ale Atlanticului şi determinându-i pe traderi să vorbească de o şi mai mare volatilitate în perioada următoare.
Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, cele două state sunt responsabile pentru 29% din exporturile mondiale de grâu, informează The Wall Street Journal.
În plus, Marea Neagră este o rută importantă pentru livrările mondiale de cereale iar Ucraina este şi un important exportator mondial de orz, porumb şi rapiţă.
În ultimele două săptămâni, creşterea tensiunilor la graniţa dintre Rusia şi Ucraina a majorat cu peste 7% cotaţiile futures la grâu la Bursa de cereale de la Chicago, astfel că luni un bushel de grâu (1 bushel este echivalentul a 27,2 kilograme) era cotat la aproape opt dolari, în apropiere de maximumul ultimului deceniu, 8,50 dolari, atins anul trecut.
În aceeaşi perioadă, la Bursa de la Paris, cotaţiile futures de referinţă la grâu au crescut cu 6% până la 278 de euro (310 de dolari) pentru o tonă de grâu, în apropiere de vârfurile atinse anul trecut.
Unii analişti se tem că un avans în profunzime al Rusiei în Ucraina şi sancţiunile occidentale care să afecteze exporturile ruseşti ar fi cel mai negativ scenariu deoarece ar lipsi pieţele mondiale de cea mai mare parte din livrările celor două state.
"Este vorba de o cantitate uriaşă şi asta înseamnă că preţurile ar putea să se dubleze lejer", spune Carlos Mera, director de cercetare la Rabobank.
Chiar şi un conflict limitat care să nu se întindă departe de graniţa Ucrainei cu Rusia şi ar provoca doar pagube minore infrastucturii agricole din Ucraina, ar putea majora preţurile cu 10% până la 20%, susţine Andrey Sizov, director la firma rusească de cercetare de piaţă SovEcon.