”România se clasează pe unul din ultimele locuri între ţările UE în privinţa energiei solare şi eoliene pe cap de locuitor, deşi Executivul european insistă pentru accelerarea trecerii la energie curată pentru a reduce dependenţa de Rusia şi de combustibilii fosili şi a îndeplini ţintele climatice”, conform unei analize a Asociaţiei Bankwatch România.
Asta în condiţiile în care capacităţile fotovoltaice şi eoliene se instalează mai rapid, presupun costuri reduse de funcţionare şi ar putea fi soluţia rezilientă în crize precum cea din prezent.
Astfel, România este pe locul 4 din coada clasamentului, cu 0,229 KW instalat per capita, după ţara noastră fiind doar Slovenia (0,178), Slovacia (0,099) şi Letonia (0,048), cu un potenţial mult mai redus în acest domeniu.
Liderul clasamentului este Danemarca, cu 1,476 KW/locuitor din energie solară şi eoliană, urmată de Germania (1,459), Suedia (1,353) şi Olanda (1,287).
Din 2015 nu s-a mai făcut nimic
România suferă şi de un deficit acut al capacităţii instalate.
4 GW de energie fosilă (centrale pe gaz şi cărbune care au devenit ineficiente) au fost dezafectaţi în ultimii 7 ani, fără să fie înlocuiţi cu alte surse de producţie.
Din 2015 nu au mai fost instalate capacităţi semnificative de energie regenerabilă.
Suplimentarea capacităţilor de producţie de energie solară şi eoliană este cu atât mai importantă, în contextul creşterii preţului energiei electrice cauzată de dependenţa de combustibili fosili din Rusia.
Preţurile la energie electrică au explodat, în România ajungându-se la un preţ mediu ponderat pe PZU pe luna august de 2.423,86 lei/MWh, respectiv 490 euro/MWh, după ce în iulie preţul mediu a fost de 1.813,74 lei/MWh, adică 367,19 euro/MWh.
Recordul PZU a fost în 26 august, când a depăşit 700 de euro/MWh, fiind cel mai mare din UE.
Preţuri de 4 ori mai mari ca în 2021
Preţurile din lunile de vară din 2022 sunt de circa patru ori mai mari decât cele de acum un an.
Tendinţa PZU pe piaţa OPCOM în primele zile din septembrie a fost de creştere, în unele zile înregistrându-se peste 500 euro/Mw h, România fiind astfel în topul preţurilor în UE.
„România are nevoia şi capacitatea să crească producţia de energie regenerabilă, de noi investiţii în energiile curate, cum sunt cea solară şi eoliană, care, alături de investiţii în stocare, sunt cea mai bună alternativă la volatilitatea preţurilor ale energiei produse din surse clasice, care sunt şi poluante.
Capacităţile fotovoltaice şi eoliene se instalează mai rapid şi presupun costuri reduse de funcţionare, şi ar putea fi soluţia rezilientă în crize precum cea din prezent”, susţine Laura Nazare, coordonatoarea campaniei de tranziţie energetică la Bankwatch România.