SUA și România au semnat un acord istoric pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă

SUA și România au semnat un acord istoric pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, şi ministrul român al Economiei, Virgil Popescu, au parafat vineri un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea şi modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru energie al SUA, odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza şi tehnologia SUA cu o echipă multinaţională care construieşte unităţile de reactor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi unitatea de reactorare a reactorului 1.

ADVERTISING

"Acest parteneriat va asigura securitatea energetică, va conduce la creştere economică şi va implementa cele mai înalte standarde de siguranţă. Energia nucleară va continua să joace un rol proeminent în mixul energetic naţional al ţării, oferind României energie fiabilă fără emisii, pentru a satisface cererea sa crescândă de electricitate", se arată în comunicat.

ADVERTISING

Totodată, acest acord subliniază importanţa parteneriatului strategic între Statele Unite şi România şi angajamentul reciproc al celor două părţi pentru securitatea energetică în regiune.

"Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă şi fără emisii, iar industria nucleară din SUA aşteaptă cu nerăbdare să-şi ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie. Acest acord între SUA şi România sporeşte cooperarea noastră energetică reciprocă şi va consolida securitatea energetică a ambelor naţiuni", a declarat secretarul Brouillette.

ADVERTISING

La rândul său, ministrul Virgil Popescu a apreciat că "România face astăzi un uriaş pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii în ceea ce priveşte componenta energetică, şi anume cooperarea în domeniul nuclear civil".

Potrivit comunicatului, acest parteneriat va asigura securitatea energetică, va conduce la creştere economică şi va implementa cele mai înalte standarde de siguranţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇