Orban promite reactor nou la Cernavodă, însă mult prea târziu

Orban promite reactor nou la Cernavodă, însă mult prea târziu

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că obiectivul actualului guvern referitor la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă este realizarea de investiţii în valoare 8-9 miliarde de euro, privind retehnologizarea reactorului 1, dar şi construirea reactoarelor 3 şi 4, lucrări preconizate să fie finalizate până în 2030.

„Pentru centrala nucleară avem planuri mari, obiectivul nostru este să realizăm investiţii de 8-9 miliarde de euro, investiţia privind retehnologizarea reactorului 1, de asemenea investiţia privind construcţia reactoarelor 3 şi 4.

ADVERTISING

De la instalarea guvernului nostru există o schimbare de abordare, vrem să realizăm aceste investiţii cu parteneri serioşi din zona euroatlantică, parteneri care să aibă expertiza, tehnologia necesară, pentru a putea susţine realizarea acestor investiţii fundamentale pentru dezvoltarea economică a României", a declarat Orban, în timpul unei vizite la Centrala Nucleară Cernavodă.

Rămânem cu un singur reactor la Cernavodă. Orban face comitet strategic

Potrivit acestuia, o echipă guvernamentală va căuta cele mai bune soluţii pentru realizarea investiţiilor menţionate.

ADVERTISING

"În cel mai scurt timp, ca urmare a constituirii unei echipe la nivel guvernamental, mandatată să exploreze cele mai bune variante pentru realizarea investiţiilor, vom negocia şi vom semna acorduri astfel încât să putem să demarăm aceste investiţii fundamentale pentru România", a spus premierul, adăugând că, "de asemenea, este de mare interes investiţia în instalaţia de detritiere, pentru realizarea de tritiu, şi, în mod evident, este de mare interes şi utilizarea izotopului Cobalt 60, de asemenea un produs extrem de util şi de căutat, care poate să genereze avantaje economice pentru România".

ADVERTISING
https://www.facebook.com/guv.ro/videos/360393084945082

Laude pentru conducerea centralei

Ludovic Orban a apreciat activitatea echipei de conducere a centralei nuclearoelectrice.

"Apreciez rezultatele echipei manageriale de la Cernavodă, care a reuşit scăderea cu aproximativ 10% a costurilor, în special pe costurile de mentenanţă, creşterea profitului cu 120 de milioane şi creşterea venitului brut al angajaţilor de la 9.000 şi ceva, la 14.000 şi ceva", a afirmat premierul.

Întrebat despre anul finalizării lucrărilor la reactoarele 3 şi 4, Ludovic Orban a spus că 2030 rămâne termenul avut ca obiectiv.

"Deja am făcut paşi semnificativi, (…), gândim potenţialii parteneri, negocierea condiţiilor, astfel încât să fie cât mai favorabile pentru România, schema de finanţare a acestor investiţii şi, cu siguranţă, termenul 2030 este un termen pe care îl avem ca obiectiv pentru finalizarea reactoarelor 3 şi 4", a precizat Ludovic Orban.

În loc de 4 reactoare nucleare, vom rămâne cu unul singur. Cine va produce energia de care au nevoie românii?

În 2026 Reactorul 1 va fi oprit pentru operațiuni de retehnologizare care vor dura 2 ani.

Înseamnă asta că în perioada 2026 – 2028 vom mai avea un singur reactor în România și vom mai produce doar jumătate din energia nucleară pe care ne-am obișnuit să o avem la dispoziție?

Din păcate, da, așa vor sta lucrurile. La solicitarea SpotMedia.ro, Nuclearelectrica a transmis că durata medie de realizare a unui reactor este de 10 ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇