Strategia pentru industria de apărare, adoptată: Cum arată industria de armament de stat și cea privată a României

Strategia pentru industria de apărare, adoptată: Cum arată industria de armament de stat și cea privată a României
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a adoptat miercuri Strategia națională pentru industria de apărare (SNIA), care propune modernizarea și dezvoltarea industriei de apărare prin investiții și printr-un ansamblu integrat de politici publice care să realizeze un ecosistem industrial modern și retehnologizat.

Strategia identifică 14 priorități, printre care reluarea fabricării de pulberi, inclusiv a pulberilor necesare producerii de combustibil pentru rachete, asigurarea pe plan intern a principalelor materii prime necesare fabricării pulberii pentru muniție și revitalizarea capacităților de fabricare a armamentului de infanterie și a aparaturii optoelectronice pentru a se asigura tranziția de la armamentul existent la cel standard NATO.

ADVERTISING

Situația companiilor de stat, în contextul războiului de la graniță

Industria de apărare a statului s-a dublat în contextul războiului din Ucraina, dar cifra de afaceri totală rămâne mică față de necesități.

Astfel, dacă în perioada 2020 – 2021 cifra de afaceri era de un miliard de lei, în intervalul 2022 – 2023 valoarea a crescut la două miliarde de lei (circa 400 mil. euro).

Datele demonstrează că industria de profil controlată de stat a fost incapabilă să profite de oportunitățile ce au dus la o creștere, între 2022 şi 2023, a sumelor alocate pentru apărare la nivel global, până la 2.440 miliarde de dolari, în 2023.

ADVERTISING

În cazul Romarm SA, cu pondere de aproape 40% din cifra de afaceri a companiilor de stat în industria de apărare, veniturile s-au redus chiar după invadarea Ucrainei, iar autoritățile justifică picajul menționând că evoluția este una conjuncturală, generată de ciclicitatea contractelor de desfacere.

Menționăm că datele privind industria de apărare reflectă și dotarea Armatei Române, întrucât este principalul furnizor intern de produse, sisteme de tehnică militară și servicii de mentenanță pentru instituțiile din cadrul Forțelor sistemului național de apărare (FSNA).

ADVERTISING

Informațiile sunt cuprinse în proiectul Strategiei Industriei Naționale de Apărare (Strategia INA), elaborată pentru următorii șase ani, construită pe obiective ambițioase, dar cu fonduri modeste pentru investiții.

O fotografie din 2023 – Cifra de afaceri a celei mai mari companii de stat a scăzut după izbucnirea războiului

După 2021 rata rentabilității companiilor s-a majorat semnificativ, în opinia Ministerului Economiei, ajungând să recupereze în 2022 până la nivelul situației din 2018.

Principala companie de stat, Romarm, a înregistrat însă o coborâre consistentă a cifrei de afaceri, în 2022 și 2023, ceea ce dovedește că nu a reușit să se folosească de oportunitatea creată după izbucnirea războiului de la graniță.

Datele arată că, per total, cele 22 de companii și-au dublat cifra de afaceri în 2022, comparativ cu 2021, până la 1,9 miliarde de lei, însă a urmat un ușor recul în 2023, la 1,89 miliarde, în loc de un nou salt, așa cum era de așteptat.

Citește integral analiza Strategia pentru industria de apărare, adoptată: Cum arată industria de armament de stat și cea privată a României. Detaliile și obiectivele strategiei pe Curs de Guvernare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇