Sindicatul TAROM amenință că de la 1 decembrie nu va mai ridica avioanele de la sol

Sindicatul TAROM amenință că de la 1 decembrie nu va mai ridica avioanele de la sol

Sindicaliștii de la TAROM amenință cu greva, dacă compania nu va fi exceptată de prevederile legii austerității fiscale, explicând că nu se pot conforma pentru că lucrează „într-un mediu concurențial” și oricum deja nu se aplică altor companii (CFR).

Membrii Sindicatului Unit TAROM (SUT) atenţionează că, începând cu data de 1 decembrie, nu vor mai ridica niciun avion de la sol, dacă nu va fi exceptată compania de la prevederile legii fiscal-bugetare.

"În situaţia în care TAROM nu va fi exceptată de la prevederile acestei Legi a "ruşinii naţionale", iar alte companii cu capital majoritar de stat, dar care nu lucrează neapărat într-o piaţă concurenţială, vor fi exceptate, începând cu 1 decembrie 2023, noi, piloţi, însoţitori de bord, mecanici de aviaţie, personal operativ de sol nu vom mai ridica niciun avion de la sol", se menţionează într-un comunicat al sindicatului.

ADVERTISING

În urma apariţiei "legii austerităţii", Sindicatul Unit TAROM a depus un memorandum la Guvern şi la Ministerul Transporturilor de exceptare a companiei de la prevederile acesteia.

"Constatăm din presă, cu nesurprindere, că încă o dată domnul Grindeanu, ministru al Transporturilor, prin discutarea în Guvern a unui memorandum de exceptare de la prevederile acestei legi a CFR Călători, CFR Marfă şi a Metrorex, a uitat de compania de aviaţie TAROM. Dorim să-l întrebăm de ce discriminează iar angajaţii companiei TAROM? Activitatea din aviaţie nu este interesantă pentru dumneavoastră, domnule ministru?", arată sindicaliştii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ei subliniază că au semnalat în memorandum că prevederile legii ar urma să instituie condiţii restrictive pentru TAROM, de natură să pună compania în inferioritate concurenţială, deoarece vor conduce la crearea unui cadru de funcţionare necompetitiv în raport cu operatorii privaţi din domeniu.

De asemenea, vor determina limitarea dezvoltării şi adâncirea unui deficit, deja existent, de personal specializat în cadrul companiei, împiedicând angajarea sau menţinerea personalului înalt specializat prin pachete salariale atractive în raport cu oferta din piaţa muncii.

ADVERTISING

"Ţinând cont că TAROM este o întreprindere publică finanţată integral din venituri proprii, care acţionează într-o piaţă concurenţială, în permanentă schimbare, restricţiile impuse prin prevederile Legii, care pot fi explicabile în cazul unor întreprinderi publice care acţionează într-o piaţă neconcurenţială, în mod evident, în cazul TAROM vor împiedica derularea eficientă a activităţilor economice.

TAROM nu va putea deveni profitabilă în aceste condiţii concurenţiale, în care operatorii aerieni privaţi concurenţi, români sau străini, nu trebuie să facă faţă unor condiţii restrictive în gestionarea resurselor umane, materiale şi tehnice, astfel că se impune exceptarea Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române - TAROM S.A. de la aplicarea prevederilor prin care operatorul aerian naţional va fi pus în dezavantaj concurenţial, ca urmare a imposibilităţii de a asigura un regim de normalitate în vederea soluţionării operative a cerinţelor pieţei", susţin sindicaliştii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇