Vicepremierul Tanczos Barna a anunțat că salariile și pensiile nu vor fi indexate cu rata inflației în 2025.
„Din punctul meu de vedere, și în decembrie, și în ianuarie, când am făcut bugetul, aceasta a fost prioritatea numărul unu: să asigurăm până la sfârșitul anului, fără niciun risc, plata tuturor salariilor și tuturor pensiilor și să nu ajungem în acea incapacitate de plată, să nu avem perturbări pe plățile lunare la zi, fără întârziere în aceste zone”, a precizat Barna.
Unele tăieri sunt temporare, altele permanente
Vicepremierul a subliniat că măsurile de înghețare a salariilor și pensiilor sunt doar temporare. În schimb, tăierea unor sporuri reprezintă o decizie ireversibilă.
„Înghețarea și neindexarea salariilor și pensiilor este clar o măsură temporară. În cazul în care lucrurile se echilibrează în 2026, văd posibilă o indexare undeva în a doua parte a anului. Dar România are nevoie cel puțin de un an de zile de reașezare a echilibrului fiscal-bugetar, cu condiția să avem și măsuri de susținere a economiei”, a precizat Tanczos Barna.
Echilibru fiscal, dar și investiții
Pentru a nu compromite creșterea economică, Tanczos Barna insistă că trebuie continuate investițiile publice și măsurile de stimulare.
„Aceste măsuri de stimulare a economiei trebuie să vină în paralel cu măsurile de creștere a veniturilor statului. Altfel, intrăm în acea scădere economică din care nu mai ieșim. În același timp, acest pachet este fundamentul pentru o creștere de următorii 10 ani”, a spus vicepremierul.
El a criticat modelul economic bazat pe consum excesiv, susținând că dezechilibrul dintre cerere și producția internă a fost acoperit prin importuri: „Noi trebuie să avem grijă ca și producția internă să crească suficient de mult, să avem capacitate de export, să echilibrăm și balanța comercială”.
Programul Rabla ar putea fi reluat
Întrebat despre suspendarea programului Rabla și impactul asupra industriei auto, Barna a amintit că în mandatul său la Ministerul Mediului a asigurat predictibilitate și rezultate bune. „În 2021, când am venit la Ministerul Mediului, am făcut un plan pentru 4 ani de RABLA cu predictibilitate, cu scăderi la anumite tipuri de tichete valorice și creșteri la celelalte și am avut o creștere a înmatriculărilor de mașini noi și am reușit să plafonăm, chiar să scădem second-hand-urile. Deci este un lucru care, pe termen lung, este benefic. Noi nu putem să ne jucăm nici măcar cu programul RABLA”.
Tanczos Barna s-a arătat optimist că programul va fi reluat sub o formă regândită. „Sunt convins că colegii noștri, noi, din Guvern, care au văzut până acum de afară anumite elemente, stând la masă, văzând cifrele, analizând aceste programe, se vor convinge că este nevoie de măsuri de stimul și pentru producția internă”, a mai spus acesta.
Vicepremierul a precizat că a discutat cu ministrul Mediului, Diana Buzoianu, și că se așteaptă la o soluție rapidă: „O să vină cu o decizie corectă în viitorul apropiat, pentru că a început să analizeze și doamna ministru aceste cifre, aceste date, și sunt evidente”.