România și Polonia au ridicat restricțiile privind cerealele din Ucraina - Ce urmează

România și Polonia au ridicat restricțiile privind cerealele din Ucraina - Ce urmează
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România și Polonia permit produselor alimentare ucrainene să tranziteze teritoriile lor până când Comisia Europeană va lua o decizie cu privire la acest aspect.

Bucureștiul a solicitat și altor țări să ridice restricțiile, după ce Kievul a promis să implementeze măsuri suplimentare de securitate pentru transportul de produse agricole, transmite Euronews.

Primele camioane care transportă produse alimentare ucrainene, inclusiv porumb și ouă, au trecut, vineri, prin Polonia către Olanda. La miezul nopții, prevederile care ridică interdicția introdusă la 15 aprilie au intrat în vigoare.

ADVERTISING

Cinci țări din Europa Centrală - Polonia, Ungaria, Slovacia, România și Bulgaria - au introdus interdicții de import din Ucraina săptămâna aceasta. Motivul invocat? Protejarea agricultorilor afectați de importurile agricole excesive din Ucraina, care au redus prețurile pentru producătorii locali.

Comisia Europeană urmează să continue discuțiile săptămâna viitoare cu țările învecinate Ucrainei, care s-au confruntat recent cu un val de grâu.

Între timp, Polonia și România au convenit să permită în continuare intrarea grâului din Ucraina în țările lor.

ADVERTISING

„România este solidară cu fermierii din Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia, dar regulile trebuie să le facem în comun, să nu intrăm într-o concurenţă a deciziilor juridice, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, la finalul întâlnirii pe care a avut-o cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski.

„În contextul dat, regulile normalităţii pe care le-am cunoscut cu câtva timp în urmă au dispărut, iar acum suntem obligaţi de situaţie să facem reguli noi pentru a răspunde atât la nevoile fermierilor ucraineni, cât şi ale celor români. (...) Sunt în discuţie măsuri la nivelul Comisiei Europene, ştiindu-se clar că politica comercială este apanajul CE, întrucât este o piaţă unică. De aceea, şi vicepreşedintele Comisiei Europene a spus foarte clar că deciziile luate de colegii noştri din ţările care au luat această decizie sunt ilegale", a mai spus Daea.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇