România și alte patru state au primit tranşa de 8,5 miliarde de euro din împrumutul acordat de CE - cât a primit țara noastră

România și alte patru state au primit tranşa de 8,5 miliarde de euro din împrumutul acordat de CE - cât a primit țara noastră
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană a plătit marţi a treia tranşă, în valoare de 8,5 miliarde de euro, din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE, către cinci state membre, se arată într-un comunicat al Executivul comunitar.

Astfel, România a primit trei miliarde de euro, Belgia – două miliarde de euro, Ungaria – 200 de milioane de euro, Portugalia – trei miliarde de euro iar Slovacia – 300 de milioane de euro.

Până acum, 15 state membre au primit aproximativ 40 miliarde de euro din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE. După finalizarea tuturor plăţilor, România va primi 4,1 miliarde de euro, Belgia - 7,8 miliarde de euro, Ungaria - 504 milioane de euro, Portugalia - 5,9 miliarde de euro iar Slovacia - 631 de milioane de euro, a informat Comisia Europeană.

ADVERTISING

Luna trecută, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat că banii de la UE vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului generat de măsuri precum şomajul tehnic sau programul flexibil de muncă.

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt următoarele: perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârşitul lunii martie 2022); împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranşe; valoarea tranşelor şi calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru; maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani; împrumutul va fi acordat în aceiaşi termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanţări.

ADVERTISING

Având în vedere reputaţia Uniunii Europene, susţinută şi întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Alături de România, în cadrul acestui instrument au accesat finanţare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. În cadrul acestui instrument UE a pus la dispoziţie 100 de miliarde de euro. 

Florin Cîțu exclude un împrumut de la FMI și spune că prognoza Guvernului e mai corectă decât a Comisiei Europene: Nu știu dacă există o altă țară din UE care evită recesiunea tehnică

ADVERTISING

Statul a împrumutat o sumă record de la populație, în doar 3 luni. Cîțu: România trebuie să plătească în acest an aproape 50 de miliarde de lei datorii făcute de PSD


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇