Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a afirmat că datoria publică a României este prognozată să ajungă la sfârşitul acestui an la 60% din PIB şi a adăugat că aceasta a crescut cu 20 de procente în ultimii cinci ani, de la 570 de miliarde de peste 1.100 de miliarde. El a anticipat care va fi perioada cea mai grea și când va ieși România din impas.
Ministrul Finanţelor a admis că măsurile fiscale vor avea un impact asupra nivelului de trai și inflației, dar ne vor ajuta să evităm unele efecte mai grave. Numai că pericolul încă nu a trecut.
"Este un impact pe nivelul de trai, este un impact pe inflaţie şi trebuie să o spunem foarte clar, acest pachet, în ciuda faptului că ne stabilizează economia şi ne fereşte de o situaţie catastrofală în care ne pierdeam calificativul de investiţii, are şi efecte adverse. Adică se va vedea în inflaţie.
Trebuie să spunem foarte clar acest lucru şi direct şi onest să le explicăm românilor că acesta este un cost pe care îl plătim pentru a evita un cost mult mai mare, enorm de mare, care ar fi însemnat downgradarea României. Şi de care am fost la acest moment extrem de aproape, dar pericolul nu a trecut în totalitate", a afirmat Nazare la Antena 3.
- Vicepremierul Anastasiu: Se lucrează puternic la pachetul doi de măsuri. Am pus frână chiar înainte să intrăm în zid, am scăpat cu niște vânătăi
Datoria publică va fi la nivel record
Întrebat cât de aproape am fost de acel moment, ministrul Finanţelor a răspuns: "Foarte aproape. În toată cariera mea şi mai ales în perioadele în care am fost în Ministerul de Finanţe şi vă amintesc faptul că am fost acolo în timpul crizei, în 2009 am participat la toate Consiliile Europene în care se discuta situaţia criza europeană şi mecanismul de stabilizare la Bruxelles. Am fost în 2021, în timpul pandemiei, după pandemie, de fapt, stabilizarea de după pandemie, de asemenea, un deficit de 9,3% atunci, am văzut şi cum au stat lucrurile şi cum tratau cei de la Bruxelle negocierile atunci şi cât departe sau aproape eram de perspectiva unui downgrade şi ce s-a întâmplat acum. Este incomparabil. Niciodată n-am fost atât de rău ca acum."
El a precizat că situaţia a fost mai dificilă acum pentru că datoria publică a crescut enorm.
"A fost mai rău acum, pentru că e o mare diferenţă în datorie publică. Datoria publică a crescut, e prognozată să ajungă la sfârşitul acestui an la 60%, a crescut enorm în ultimii cinci ani cu aproape 20%, de la 570 de miliarde de peste 1100 de miliarde, ceea ce, bineînţeles, ne pune într-o altă zonă de risc faţă de ce riscuri aveam de gestionat acum cinci ani sau acum 15 ani", a explicat Alexandru Nazare.
Ministrul a menționat că România nu a luat măsuri corective în economie deşi acest lucru i-a fost cerut de oficialii europeni: "Am ieşit din dialog prin faptul că ni s-au cerut permanent măsuri, având în vedere deteriorarea situaţiei economice, deteriorarea indicatorilor principali, şi nu am luat măsuri de corecţie. Aceste lucruri sunt cerute de trei ani, cu accent în ultimul an şi jumătate, nu am luat măsuri corective, în mod repetat, nu am răspuns la solicitarea din ianuarie de a prezenta un raport cu măsurile corective până în aprilie, nu am răspuns nici după aprilie de ce nu am prezentat raportul.".
Cum ieșim din impas
Nazare a explicat care va fi perioada cea mai dificilă și cum va intra România într-o situție economică îmbunătățită: ”Ce vreau să explic aici este că va trebui ca împreună, până la sfârşitul anului viitor, să facem acest efort de ajustare, să le explicăm cât mai bine oamenilor că nu există altă soluţie mai bună, astfel încât de la sfârşitul anului viitor şi începutul anului 2027 să vedem o situaţie economică îmbunătăţită şi nu are cum să nu se vadă.
În primul rând, avem aderarea la OCDE, ne va ajuta foarte mult în termeni de investiţii. Sunt foarte multe fonduri de investiţii. Fonduri de pensii care nu pot investi în România acum pentru că nu suntem încă membri. O să vedem beneficii în plus din multe alte zone. Sper şi trebuie neapărat să schimbăm atitudinea în privinţa gestionării fondurilor europene. Şi o să vedem o absorbţie mai mare a fondurilor europene până în vara anului viitor”, a transmis Alexandru Nazare.
Când va fi cel mai greu și când ieșim din "furtună"
Până atunci, ne așteaptă o etapă foarte dificilă. Iar ce e mai greu abia urmează, iar ministrul a explicat cât va dura:
”Deci aceste lucruri cumulate şi, bineînţeles, toate măsurile pe care le luăm pentru a elimina risipa, toate măsurile pe care le luăm pentru a eficientiza cheltuielile, măsuri pe care trebuie să le luăm pe investiţii neapărat pentru atragerea de noi investiţii private şi pentru a avea o povară mult mai mică şi asistenţă reală pentru investitorii, fie că sunt români, fie că sunt străini. Şi estimăm că această perioadă până la finalul anului viitor va fi perioada cea mai grea. Bineînţeles cu un vârf în această iarnă, după care din vara anului viitor spre iarna anului viitor să vedem îmbunătăţiri.
Nimeni nu va putea să facă o minune. Deci nu se pot face minuni. Nu există miracole care să ne scoată dintr-o situaţie în care noi singuri ne-am complăcut”, a mai declarat ministrul Finanţelor.