Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a confirmat pentru Curs de Guvernare că Salrom SA a depus pe platforma europeană dedicată primele două proiecte pentru exploatarea superioară a grafitului, o materie primă aflată pe Raw Material Initiative, a UE.
Valoarea celor două proiecte este de peste 445 milioane de euro. Termenul limită era joi, ora 12.00.
Proiectele deja depuse, împreună cu un al treilea, ce urmează a fi înregistrat în primăvară, vor putea propulsa România nu doar în postura de producător de grafit, dar și într-un producător de materiale procesate fundamentale pentru economia verde, așa cum sunt bateriile electrice sau grafenul.
La Baia de Fier, județul Gorj, există două exploatări de șisturi grafitoase – carierele Cătălinu și Ungurelașu, închise în 2004, respectiv 2006, pentru că nu mai erau profitabile.
Ele aparțin companiei Salrom – în care statul deține 51% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea, 49% – și produceau înainte de a fi închise aproximativ 40 de tone de grafit, anual, comparativ cu cele 10.000 de tone extrase de Norvegia, singura țară europeană cu rezerve exploatate de grafit.
Exploatările din România au nevoie doar de investiții în tehnologie, un avantaj uriaș ținând cont că este nevoie de 8 – 10 ani pentru deschiderea unei noi mine de grafit și a facilităților de rafinare, conform estimării dintr-un studiu de specialitate publicat de Science Direct.
Volumul estimat al rezervelor de la Baia de Fier este secret, conform legislației României.
Proiectele României
1. Battery-Grade Graphite Extraction Project at Baia de Fier Site
- Suma solicitată: 198.306.135 euro
- Proiectul implică extracţia şi procesarea primară a şisturilor grafitoase pentru a produce grafit de calitate pentru baterii.
- Include dezvoltarea de infrastructură necesară pentru extracţie, precum şi instalarea de echipamente de procesare care să transforme materia primă brută în grafit de înaltă puritate, esenţial pentru producţia de baterii, în special pentru vehicule electrice şi sisteme de stocare a energiei.
2. Battery-Grade Graphite Processing Project at Baia de Fier Site – Enhancing EU’s Strategic Supply Chain for Clean Energy Technologies
- Suma solicitată: aproximativ 247.000.000 euro
- Proiectul vizează valorificarea finală a şisturilor grafitoase într-un complex de procesare în care să se folosească tehnologii de ultimă generaţie, adică un proiect de procesare a grafitului pentru baterii.
- Vor fi înființate la Baia de Fier facilităţi avansate de procesare pentru a transforma grafitul extras în material de calitate pentru baterii, inclusiv grafen.
3. Battery-Grade Graphite Recycling Project at Baia de Fier Site - proiect ce va fi depus în primăvară
- Suma solicitată – 92.000.000 euro.
- Proiectul abordează reciclarea grafitului de calitate pentru baterii pentru a sprijini obiectivele UE legate de economia circulară şi gestionarea durabilă a resurselor.
- Iniţiativa implică dezvoltarea de procese şi tehnologii la situl Baia de Fier pentru a recupera şi reutiliza grafitul din baterii uzate şi alte materiale deşeuri, reducând astfel dependenţa de extracţia primară a materiei prime şi promovând sustenabilitatea mediului.
Citeşte integral analiza România intră în joc pe piața grafitului – a depus la UE primele solicitări de finanțare a exploatării. Două proicte de aproape jumătate mld. euro. Principalii jucători globali – piața grafenului pe Curs de Guvernare