USR: România are mineralul-minune, pentru care poate obține finanțare de la UE. Guvernul mai are 3 zile să trimită un plan, altfel pierdem banii UPDATE Reacția Ministrului Economiei

USR: România are mineralul-minune, pentru care poate obține finanțare de la UE. Guvernul mai are 3 zile să trimită un plan, altfel pierdem banii <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția Ministrului Economiei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

USR solicită Guvernului Ciolacu să trimită „de urgenţă” Comisiei Europene planul pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier, subliniind că, în caz contrar, România poate pierde „miliarde de euro”.

„Guvernul Ciolacu mai are doar trei zile să trimită Comisiei Europene planul pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier.

USR cere Guvernului Ciolacu să trimită, de urgenţă, Comisiei Europene planul pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier, exploatare pentru care România poate primi fonduri europene. În caz contrar, România pierde miliarde de euro (...).

22 august, ora 12:00, este termenul până la care Guvernul României, prin Ministerul Economiei, trebuie să transmită Comisiei Europene proiectul prin care să prezinte ce are de gând să facă cu grafitul de la Baia de Fier", a transmis, luni, deputatul USR Radu Miruţă, într-un comunicat.

ADVERTISING

Potrivit sursei citate, grafenul, care se obţine prin exfolierea grafitului, este „noul aur" în 2024, iar România se numără printre puţinele ţări din lume unde acesta există.

„Grafenul este considerat mineralul minune, ridicând barierele tehnologice în cele mai moderne şi importante industrii: microelectronică, energetică, aerospaţială.

În anii 2000, la Baia de Fier se exploatau 40.000 de tone de grafit anual. Astăzi, în 2024, liderul exploatării de grafit în Europa este Norvegia, care procesează 10.000 de tone de grafit anual. Deci, de patru ori mai mult se poate face în România.

În plus, grafitul românesc are o calitate fantastică, având o puritate de 98%", transmite USR.

ADVERTISING

Conform aceleiaşi surse, Comisia Europeană a considerat grafitul o materie primă rară, critică, pentru care acordă finanţare, realizarea drumului, alimentarea cu energie electrică, facilităţi pentru exploatarea grafitului.

„Noi, USR, am propus de două ori în Parlament finanţarea de la bugetul de stat a exploatării de la Baia de Fier, PSD şi PNL au respins, Comisia Europeană ne întinde acum o mână.

Exploatarea grafitului e o industrie de miliarde de euro şi ar crea în judeţul Gorj sute de locuri de muncă. Nu ne mai putem permite ratarea finanţării", mai afirmă deputatul USR.

Ministrul Economiei: Salrom SA va depune pe platforma europeană două proiecte pentru exploatarea superioară a grafitului

După ce USR a cerut Guvernului să trimită de urgenţă Comisiei Europene planul pentru exploatarea grafitului de la Baia de Fier, ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a reacționat pe Facebook.

ADVERTISING

”Fata Moşului şi Fata Babei! Aceasta este povestea de care îmi aduce aminte USR-ul prin "sfaturile" lor. Ne spun azi să nu ratăm oportunităţile de finanţare europene care expiră în trei zile, lucru imposibil de realizat dacă ne-am apuca acum de muncă. Sau poate or fi auzit că suntem gata cu două proiecte şi s-au gândit să bage capul în poză, că pentru ei nu contează cine munceşte, ci doar cine raportează”, a scris ministrul.

Ştefan Radu Oprea anunţă că Salrom SA va depune pe platforma europeană dedicată două proiecte pentru exploatarea superioară a grafitului. Potrivit acestuia, primul proiect implică extracţia şi procesarea primară a şisturilor grafitoase pentru a produce grafit de calitate pentru baterii.

Cel de-al doilea proiect are în vedere valorificarea finală a şisturilor grafitoase într-un complex de procesare în care să se folosească tehnologii de ultimă generaţie, adică un proiect de procesare a grafitului pentru baterii la situl „Baia de Fier”.

Mai mult decât atât, într-o viitoare sesiune ce se va deschide în primăvara anului viitor se va depune şi o a treia Cerere de finanţare referitoare la protecţia mediului şi sustenabilitatea exploatării de şisturi grafitoase din arealul Baia de Fier, anunță ministrul.

Totodată, Ştefan Radu Oprea precizează că legislaţia europeană privind Regulamentul "Critical Raw Material Act" se aplică deja în România "pentru că Guvernul Ciolacu a aprobat modificările necesare".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇