România a avut cel mai mare deficit guvernamental din UE în primul trimestru

România a avut cel mai mare deficit guvernamental din UE în primul trimestru
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut, atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, în primul trimestru al acestui an, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut.

O tendinţă similară a fost înregistrată inclusiv în România, ţara cu cel mai mare deficit din UE, arată datele publicate luni de Eurostat.

În Uniunea Europeană, deficitul guvernamental ajustat sezonier a scăzut de la 3,3% din PIB în T4 2024, până la 2,9% din PIB în T1 2025. În România, deficitul a scăzut de la 9,6% din PIB în T4 2024, până la 7,5% din PIB în T1 2025.

Datele provizorii ale Eurostat arată că topul ţărilor membre cu cele mai mari deficite guvernamentale este condus de România, cu un minus de 7,5% din PIB, urmată de Franţa, 5,6% din PIB, şi Belgia, 5,5% din PIB.

La polul opus este Cipru, ţară care în primul trimestru al acestui an a înregistrat un excedent guvernamental de 5,6% din PIB, urmată de Grecia, cu un excedent de 4,2% din PIB.

Eurostat a publicat luni şi datele referitoare la datoria publică a ţărilor membre în primul trimestru al acestui an. Conform acestor date, raportul datorie-PIB a crescut în zona euro până la 88%, de la 87,4% în ultimul trimestru al anului trecut, iar în UE a crescut de la 81%, până la 81,8%.

În rândul statelor membre, însă, de la un trimestru la altul, 16 state membre au înregistrat o creştere a raportului datorie-PIB, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Austria şi Slovacia (ambele cu o creştere de 3,5 puncte procentuale), Slovenia (2,9 puncte procentuale) şi Italia (2,5 puncte procentuale). În România, raportul datorie-PIB a crescut cu un punct procentual de la un trimestru la altul.

Comparativ cu situaţia din primul trimestru al anului trecut, 13 state membre au înregistrat o creştere a raportului datorie-PIB, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Polonia (6,1 puncte procentuale), Finlanda (5,1 puncte procentuale), Austria şi România (ambele cu un avans de 4,1 puncte procentuale).

La finele primului trimestru, ţările membre cu cea mai mică pondere în PIB a datoriei guvernamentale erau: Bulgaria (23,9%) , Estonia (24,1%) şi Luxemburg (26,1%). La polul opus, ţările membre cu cea mai mare pondere în PIB a datoriei guvernamentale erau Grecia (152,5%), Italia (137,9%) şi Franţa (114,1%).

În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că datoria guvernamentală a urcat până la 998,196 miliarde lei, sau 55,8% din PIB, în primul trimestru al acestui an, de la 963, 941 miliarde lei, sau 54,8% din PIB, în ultimul trimestru al anului trecut, şi 845,528 miliarde lei, sau 51,7% din PIB în primul trimestru din 2024.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇