Ministerul de Finanțe și Ministerul Dezvoltării încearcă să salveze autoritățile locale care nu au reușit să finalizeze proiecte finanțate din fonduri europene aferente precedentului exercițiu financiar 2014-2020 (n+3).
În ultima ședință de guvern a fost emis o ordonanţă de urgenţă pentru accesul autorităților locale la împrumuturi din Trezoreria Statului.
Problema e că suma la care Guvernul le asigură accesul autorităților locale e de aproape 4 ori mai mică decât necesarul pentru a salva aceste proiecte.
La acel moment, ministrul de Finanțe declara: ”Ceea ce mulţi nu înţeleg este cã, atunci când implementezi un proiect din bani europeni, trebuie sa asiguri o parte de prefinanţare sau cofinanţare din buzunarul tău. Pentru a sprijini unităţile administrativ-teritoriale să termine proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, inclusiv cele care beneficiază de fonduri prin PNRR, precum şi pentru creşterea absorbţiei fondurilor europene, am identificat mecanismul de împrumuturi din veniturile din privatizare. (…) Ne asigurăm astfel că primarii nu rămân cu proiecte blocate”.
Proiecte în suspans din cauza lipsei puterii de cofinanțare
Realitatea este că Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional gestionează 853 de contracte de finanțare încheiate cu beneficiari persoane juridice de drept public, care încă nu au fost finalizate, deși perioada de eligibilitate a cheltuielilor în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile aferente perioadei de programare 2014-2020 a fost data de 31.12.2023.
În nota de fundamentare a OUG se afirmă clar că aceste 853 de proiecte sunt nefinalizate, din cauza ”lipsei de resurse financiare în bugetele locale pentru partea de cofinanțare proprie și pentru finanțarea
cheltuielilor neeligibile”.
Potrivit regulamentelor europene, în situaţia în care proiectele/operaţiunile nefinalizate sau nefuncţionale nu sunt implementate integral şi nu sunt operaţionalizate până la data de 31 decembrie 2024, proiectele sunt blocate, contractele sunt reziliate, iar statul trebuie să returneze Comisiei toți banii cheltuiți în astfel de proiecte.
Aşa că Guvernul pune la bătaie un miliard de lei pentru un necesar de 3,8 miliarde, care ar salva proiectele...
Citeşte analiza Risc de dezangajare pentru 853 proiecte locale finanțate din bugetul UE 2014-2020: necesar de finanțare de 3,8 miliarde pentru a le salva pe Curs de Guvernare