Recomandările OCDE pentru România: Creșteţi rata de vaccinare, egalizaţi pensionarea la bărbați și femei, majoraţi impozitele pe case

Recomandările OCDE pentru România: Creșteţi rata de vaccinare, egalizaţi pensionarea la bărbați și femei, majoraţi impozitele pe case

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a realizat un raport în care sunt prezentate progresele făcute de România, dar şi principalele probleme cu care se confruntă țara noastră și face mai multe recomandări.

România a înregistrat progrese remarcabile în creşterea nivelului de trai înainte de criza Covid-19, iar rezilienţa economică în timpul pandemiei a fost impresionantă, apreciază OCDE.

„Pandemia a lovit puternic România, dar Guvernul a gestionat consecinţele economice rapid şi eficient, contribuind la o redresare rapidă a activităţii economice", a afirmat Mathias Cormann, secretarul general OCDE, cu ocazia prezentării studiului la Bucureşti, alături de premierul Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Însă România este în urma celor mai multe ţări din cadrul OCDE când vine vorba de asigurarea accesului la educaţie de înaltă calitate, sănătate, locuinţe şi transport, indică documentul.

Studiul economic OCDE referitor la România arată că prioritatea imediată în ceea ce priveşte economia şi sănătatea publică trebuie să fie creşterea masivă a ratei de vaccinare, care se situează la circa 40% şi este printre cele mai scăzute din Europa.

Pentru susţinerea revenirii pe termen mediu şi lung, România trebuie să se concentreze pe o implementare eficientă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă finanţat de UE, prin îmbunătăţirea capacităţii administrative şi realizarea reformelor necesare în domenii precum pensiile.

ADVERTISING

Reformele trebuie să se axeze şi pe reluarea creşterii productivităţii, pe crearea de locuri de muncă şi pe dezvoltarea competenţelor, consolidând statul de drept şi finanţele publice.

PIB-ul va crește

Criza Covid-19 a lovit după două decenii de performanţe economice deosebite, în urma cărora PIB-ul României pe cap de locuitor a urcat la peste 60% faţă de media din OCDE. Este o creştere puternică de la doar circa 30% la începutul anilor 2000.

Redresarea va continua. Studiul estimează o creştere de 4,5% a PIB-ului României în 2022 şi 2023, după un plus de 6,3% în 2021. Având în vederea creşterea puternică a inflaţiei, care a depăşit ţinta stabilită de BNR, politica monetară trebuie să devină mai strictă în funcţie de necesităţi.

ADVERTISING

Trebuie elaborat un plan credibil pe termen mediu, pentru a permite o reducere treptată a deficitului bugetar. Acest plan trebuie să includă reforme care să vizeze accelerarea absorbţiei fondurilor UE NextGeneration, îmbunătăţirea eficienţei cheltuielilor publice şi ameliorarea sustenabilităţii financiare a sistemului de pensii, în situaţia îmbătrânirii populaţiei.

Accelerarea modernizării administraţiei fiscale, precum şi reformele menite să elimine prevederile fiscale ineficiente (în special cele vizând microîntreprinderile şi anumite sectoare precum cel al construcţiilor) şi să majoreze taxele care creează mai puţine distorsiuni (cum ar fi taxele pe proprietate) ar putea contribui la creşterea veniturilor şi la crearea unui sistem fiscal mai corect şi mai eficient.

Avem un sistem de pensii deficitar

Creşterea productivităţii trebuie stimulată. În prezent, productivitatea economică din România reprezintă aproximativ 2/3 din media din OCDE.

Un mediu de afaceri mai bun şi un stat de drept puternic, care să ajute la atragerea investiţiilor, reprezintă cheia stimulării creşterii economice şi a veniturilor, readucând astfel România pe calea convergenţei economice cu ţările din OCDE.

Sistemul de pensii este deficitar, iar ratele de înlocuire sunt scăzute. OCDE recomandă creșterea stimulentelor de a lucra mai mult, în special prin armonizarea vârstei legale de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților și prin creșterea acesteia în funcție de creșterea speranței de viață.

Totodată se recomandă revizuirea formulei de beneficii pentru a asigura sustenabilitatea financiară a sistemului de pensii, prevenind în același timp sărăcia la bătrânețe.

1/28/22: Participarea PM N Ciucă la lansarea studiului ec. al OCDE pt România

Vezi AICI raportul OCDE integral


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇