OECD redeschide dosarul de aderare a României. Candidatura fusese blocată de Ungaria și aruncată în aer de PSD

OECD redeschide dosarul de aderare a României. Candidatura fusese blocată de Ungaria și aruncată în aer de PSD
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit marți lui Marhias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), pentru decizia de a redeschide negocierile pentru aderarea României.

”Am primit cu bucurie decizia de azi a OECD de a deschide negocierile de ascensiune cu România. Mulțumesc secretarului general Mathias Cormannși statelor care susțin candidatura României. Rămânem hotărâți în a obține statutul de stat membru al OECD”, a scris marți pe Twitter Klaus Iohannis.

ADVERTISING

Consiliul OECD a decis marți să deschidă discuții de aderare cu șase țări candidate: Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

Acum urmează un proces riguros, ce implică peste 20 de comisii tehnice, ce vor analiza o multitudine de aspecte ale țării candidate, de la cele economice, la cele de integritate, combaterea corupției și respectarea statului de drept.

Depusă încă din 2012, candidatura a fost aruncată în aer de PSD

Candidatura Romaniei pentru aderarea la OECD a fost depusă în 2012 și reînnoită în mai multe rânduri, dar a întâmpinat diverse obstacole. În 2017, Ungaria a blocat aderarea, după ce România a suspendat funcționarea liceului catolic din Târgu Mureș, înființat ilegal, după cum avea să decidă, la începutul lui 2018, instanța.

ADVERTISING

Apoi, în vara lui 2018, OECD a reacționat dur după asaltul guvernelor PSD asupra justiției și procedura prin care a fost demisă Laura Codruța Kovesi de la șefia DNA, după raportul ministrului de atunci, Tudorel Toader, și decizia CCR ce l-a obligat pe Klaus Iohannis să pună în aplicare demiterea.

Într-un dialog la acea vreme cu Ioana Ene Dogioiu, Drago Kos, cel care conducea structura anticorupție din cadrul OECD, s-a arătat îngrijorat de interferențele politicului în justiție.

DNA este una dintre povestile de succes in lupta anticoruptie la nivel mondial. Functionarea si rezultatele sale sunt model de studiu pentru generatii de studenti in intreaga lume.

ADVERTISING

”Actualul guvern al României nu vrea să continue lupta împotriva corupției la nivel înalt și face orice pentru a găsi o scuză în acest sens. Ministrul vostru al Justiției (Tudorel Toader, n.red.) va învăța curând, într-un mod dur, că este într-o mare eroare. Îmi pare rău că imaginea țării are de suferit din cauza declarațiilor lui impulsive”, spune atunci oficialul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇