UE nu rămâne fără mâncare, chiar dacă scumpirile sunt accelerate. Altele sunt priorităţile

UE nu rămâne fără mâncare, chiar dacă scumpirile sunt accelerate. Altele sunt priorităţile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În vreme ce alimentele se scumpesc, UE se străduieşte să-şi asigure provizii în Europa şi la nivel mondial. Dar insecuritatea alimentară nu este o ameninţare imediată.

În timp ce războiul din Ucraina continuă, gospodării din întreaga lume îi resimt văpaia prin creşterea preţului unor alimente de bază cum ar fi făina, uleiurile vegetale şi zahărul. 

Regiunea Mării Negre este un grânar global. Rusia şi Ucraina asigurau 29 la sută din exporturile mondiale de grâu, 19 la sută din cele de mălai şi 78% din exporturile de ulei de floarea-soarelui. 

Acum războiul a întrerupt producţia de alimente şi a determinat în continuare o creştere a preţurilor. Rusia a interzis parţial exporturile de cereale, iar recolta din Ucraina este incertă. 

Organizaţia ONU pentru alimente şi agricultură (FAO) a evidenţiat că indexul global al preţului alimentelor a sărit în martie anul acesta la cel mai înalt nivel de la înfiinţarea sa, în anul 1990. 

ADVERTISING

În interiorul UE, preţul alimentelor, alcoolului şi tutunului a crescut în februarie cu 4,1 la sută, după o creştere cu 3,5 la sută înregistrată în ianuarie. 

"Este important să ne amintim că ameninţarea reală la adresa securităţii alimentare există în ţările sărace, mai ales în cele foarte dependente de exporturile din Ucraina, cum ar fi Orientul Mijlociu şi nordul Africii", a explicat Ariel Brunner, expert agronom în cadrul BirdLife Europe and Central Asia, o organizaţie consacrată conservării naturii. 

"În Europa este mai degrabă o chestiune ce ţine de inflaţie", a subliniat el pentru DW. 

"Probabil că va exista o penurie de cereale, de ulei din floarea-sorelui şi câteva alte produse. Dar este important să înţelegem că această penurie se referă la viitorul imediat.", a adăugat el. 

Comerţul agro-alimentar al UE cu Rusia şi Ucraina

UE a fost un partener comercial central al Rusiei şi Ucrainei în privinţa unor produse agro-alimentare. 

ADVERTISING

Potrivit unui raport al Parlamentului European, înaintea începerii războiului, UE a vândut 3,7 la sută din totalul producţiei sale agro-alimentare în Federaţia Rusă, importând din Rusia 1,4 la sută din necesarul său. În timp ce exporturile agro-alimentare europene includeau boabe de soia, cacao, seminţe de oleaginoase şi miere, importurile din Rusia includeau seminţe oleaginoase, grâu, ingrediente alimentare şi îngrăşăminte pentru agricultură. 

În acelaşi timp, Ucraina exporta 36 la sută din producţia sa de cereale în UE şi 16 la sută din producţia sa de seminţe oleaginoase. La rândul ei, UE a exportat în Ucraina, în 2021, produse agro-alimentare în valoare de peste 3 miliarde de euro. 

Dar, potrivit Comisiei Europene, blocul comunitar poate cu uşurinţă gestiona instabilitatea cauzată de războiul din Ucraina. 

"UE este în mare parte autarhică în privinţa alimentelor, având un surplus agro-alimentar masiv, iar piaţa comună europeană îşi va dovedi din nou abilitatea de a absorbi şocurile", se arată într-o luare de poziţie a Comisiei, care a publicat un raport la începutul lunii aprilie, incluzând măsuri de ajutorare a fermierilor din UE pentru stimularea producţiei interne de cereale, inclusiv grâu şi mălai, şi de seminţe oleaginoase. 

ADVERTISING

Sommer Ackerman, o tânără fermieră şi activistă de mediu, stabilită în Finlanda, a declarat pentru DW că UE nu trebuie să se teamă de o penurie alimentară provocată de război. 

"UE este un exportator net de produse agro-alimentare. Totuşi, atacul lui Putin asupra Ucrainei a produs scumpirea preţurilor de producţie a alimentelor. Aceasta include şi preţul energiei, carburanţilor, de care este nevoie pentru producţia şi exportul alimentelor şi produselor agricole", a explicat ea. 

Comisia avertizase deja că majorarea preţurilor de producţie va produce în continuare o scumpire a alimentelor, afectând mai ales categoriile defavorizate din UE. 

Ackerman a subliniat că mai ales securitatea alimentară din afara UE a fost afectată. "Există câteva ţări din nordul Africii care depind foarte mult de importurile din Rusia şi Ucraina pentru securitatea lor alimentară. De aceea, UE trebuie să redirecţioneze provizii de hrană şi către acele ţări", a solicitat ea. 

Semnal de alarmă pentru fermieri? 

Războiul din Ucraina a produs şi o scumpire masivă a îngrăşămintelor, cu impact direct asupra preţului alimentelor, care îi îngrijorează pe fermierii din numeroase ţări europene. 

Fermieri din Grecia şi Franţa au ieşit deja să protesteze, cerând UE sprijin prin plafonarea preţurilor fertilizatorilor, fiindcă acestea vor avea un impact puternic asupra producţiei de alimente. 

În timp ce Comsia Europeană a anunţat că fermierii vor primi subvenţii mai ridicate din partea UE, pentru a putea face faţă creşterii preţului carburanţilor şi fertilizatorilor, Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca, grupul de lobby al fermierilor europeni, a declarat pentru DW: "Am constatat toate aceste scumpiri deja înainte de izbucnirea războiului. A existat deja de pe atunci o uriaşă creştere a preţurilor la îngrăşăminte, energie şi a mâinii de lucru."

El a adăugat că aceste "scumpiri adiţionale au fost foarte greu de explicat celuilalt segment al lanţului valoric: industria prelucrătoare şi comercianţii."

Ariel Brunner a evidenţiat că, în timp ce e clar că agricultorii se confruntă cu mari dificultăţi, războiul a evidenţiat şi carenţele sistemului agricol actual al UE. 

"Marea dependenţă de carburanţii fosili devine o problemă evidentă şi unii agricultori încep să-şi dea seama că ar fi bine să-şi reducă dependenţa de fertilizatori artificiali pe bază de nitrogen, că ar fi bine să adopte practici agro-ecologice. Criza demonstrează, de asemenea, vulnerabilitatea hiper-specializării fiindcă foarte mulţi fermieri au trecut de la culturi mixte la cultivarea unui singur tip de produs", a explicat el pentru DW. 

Pregătită pentru criză

Dat fiind că securitatea alimentară nu-i este periclitată, UE este preocupată să ajute la depăşirea unor penurii alimentare departe de graniţele sale proprii. 

Comisarul european pentru Managementul Crizelor, Janez Lenarcic, a declarat: "Scumpirea alimentelor îi pune pe oamenii cei mai vulnerabili de peste tot într-o situaţie şi mai precară. Invazia Rusiei în Ucraina măreşte presiunile asupra sistemelor alimentare şi ameninţă cu foametea milioane de oameni din întreaga lume. Ne aflăm la un punct de cotitură şi este nevoie de acţiuni urgente".

Săptămâna trecută membri ai Parlamentului European au cerut UE să-şi majoreze producţia internă şi să ajute ţări din afara Europei care se confruntă cu o penurie alimentară din cauza războiului. 

Priyanka Shankar


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇