PSD vrea să modifice cea mai nouă OUG pe energie: Nimeni nu va plăti peste 1,3 lei/KWh, indiferent de consum

PSD vrea să modifice cea mai nouă OUG pe energie: Nimeni nu va plăti peste 1,3 lei/KWh, indiferent de consum

PSD a depus marţi, în Parlament, amendamente la ordonanța Guvernului privind reglementarea preţurilor la energie. Astfel, social-democrații fac notă separată de colegii din coaliție și anunță că prin aceste amendamente abia „se va pune capăt speculei din piaţă” şi vor fi protejați consumatorii.

„Astăzi au fost depuse în Parlament amendamentele susţinute de PSD privind reglementarea preţurilor la energie, prin care se va pune capăt speculei din piaţă şi care vor asigura protecţia consumatorilor casnici şi a economiei naţionale. După acordul obţinut ieri în Coaliţie pentru majorarea diferenţiată a pensiilor, PSD va obţine azi o nouă victorie pentru cetăţeni şi pentru economie. Nimeni nu va plăti un preţ mai mare de 1,3 lei KWh, indiferent de nivelul de consum sau de categoria de consumator”, se arată într-un comunicat emis de PSD.

ADVERTISING

Anticipând criticile privind încurajarea risipei, social-democrații au menținut prevederile care stimulează economisirea energiei electrice.

„Consumatorii casnici care se încadrează în consumuri lunare mai mici de 300 KWh vor beneficia de preţuri mai mici, iar diferenţa faţă de preţul reglementat de 1,3 lei KWh va fi suportată de către Guvern", mai spun social-democraţii.

Potrivit unuia dintre amendamente, prețurile finale maxime facturate plafonat de către furnizorii de energie electrică în perioada 1 septembrie 2022 - 31 decembrie 2022 ar urma să fie următoarele:

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 - 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0-100 KWh inclusiv
  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025 de către mai multe categorii de clienţi printre care clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 KWh inclusiv, clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor.
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, va fi preţul pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru următoarele categorii de consumatori: întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii/operatorii regionali ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, precum şi Metrorex S.A., operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului, autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome.
ADVERTISING

Amintim că în urmă cu mai puțin de două săptămâni Guvernul a aprobat o nouă ordonanţă care plafonează preţurile la energia electrică, obligându-i pe cei mai mulți dintre producători să vândă prin intermediul unui „mecanism de achiziție centralizată”, la prețul de 450 lei MW.

Ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, semnala de atunci că e posibil ca documentul să sufere modificări în Parlament.

În orice caz, oricum va ieși legea din Parlament, ea va reglementa piața energiei până în martie 2025. Preţurile rămân plafonate tot anul electoral 2024, când vor fi organizate alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇