Primă de pensionare de 100.000 de euro la stat UPDATE Romsilva spune că e un caz excepțional. Media acestor bonusuri e de "doar" 18.000 de euro

Primă de pensionare de 100.000 de euro la stat <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Romsilva spune că e un caz excepțional. Media acestor bonusuri e de "doar" 18.000 de euro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În contextul în care se vorbeşte de reducerea drastică a cheltuielilor bugetare, aflăm de un record obţinut de un angajat al statului, care a primit o primă de pensionare de 100.000 de euro!

Este vorba despre un director de la Romsilva, iar informaţia a fost dezvăluită prima oară de ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Digi24.

Ulterior, Antena3 a aflat pe surse că ar fi vorba despre Teodor Țigan, fost şef la Direcția Silvica Arad, care a fost și director general al Romsilva în perioada 2020-2022.

Cum s-a ajuns la această sumă colosală a explicat chiar ministrul Fechet:

„În contractul colectiv de muncă s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii brute, luate în cuantum net. Sunt persoane în Regia Națională a Pădurilor Romsilva care la pensionare, conform contractului colectiv de muncă legal discutat cu sindicatul, cu consiliul de administrație, cu conducerea executivă, dar în conformitate cu acel contract colectiv de muncă, persoana respectivă, la pensionare, a încasat 500.000 lei”.

„În contractul colectiv de muncă, după lungi negocieri între sindicat și conducerea executivă a Regiei Naționale a Pădurii, s-a convenit ca la pensionare să primești 10 salarii. Asta se mai întâmplă și în alte regii. Primești unu, primești două, primești nouă. Ceea ce e cu atât mai halucinant este faptul că cele 10 salarii, dacă citez din memorie formularea respectivă: 10 salarii brute luate în cuantum net. Și am zis: puteați să spuneți 20 de salarii, că măcar discutam sincer unii cu ceilalți. Cum să spui 10 salarii brute luate în cuantum net? Am cerut acum o săptămână lista acestor beneficii obținute de foștii angajați ai regiei”.

Romsilva spune că e un caz excepţional şi suma a fost impozitată

Regia Națională a Pădurilor a confirmat că angajații primeau până acum o primă „între 2 și 10 salarii brute” în momentul pensionării, calculată în funcţie de vechimea în instituţie. De la 1 ianuarie 2025, aceste bonusuri au fost anulate graţie ordonanței trenuleț.

"Acest bonus a fost prevăzut încă din anul 1992, în primul Statut al Personalului Silvic, adoptat la un an după înființarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva", subliniază comunicatul oficial remis SpotMedia.ro.

Cât despre prima respectivă, Regia Pădurilor îl contrazice pe ministru şi spune că e vorba despre o sumă care a fost impozitată şi, de fapt, directorul ar fi încasat "doar" 290.000 de lei, adică 58 de mii de euro. Însă e un caz excepţional şi media acestor prime de pensionare este de 90.000 de lei (18.000 de euro) în ultimii doi ani.

"Precizăm că bonusul de circa 500 mii lei prezentat în spațiul public ca fiind încasat la pensionarea unui angajat al Romsilva este de fapt în cuantumul sumei de 290 mii lei (net) după impozitare și este un caz excepțional. Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de angajați care s-au pensionat este de 90 mii lei, sumă netă".

În prezent, conducerea Romsilva a demarat procesul pentru modificarea CCM.

Romsilva mai spune că e o instituție care se autofinanțează, inclusiv din servicii silvice asigurate proprietarilor privați de păduri, nefiind finanțată cu sume și subvenții de la bugetul de stat.

Şi a înregistrat, între 2019 și 2023, un profit brut cumulat de 792,65 milioane lei, din care a vărsat, în total, la bugetul de stat, 716,71 milioane lei.

În aceste condiţii, vineri, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva anunţă că va susţine un nou protest în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului. Nemulţumirile sunt legate de Ordonanţa trenuleţ.

Iată ce se mai întâmplă în alte instituţii de stat:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇