După ce a anunţat măsuri drastice de reducere a costurilor la Senat, Ilie Bolojan a intrat în vizorul sindicatelor, care îl acuză de abuz, lipsă de viziune şi competenţă administrativă şi managerială.
În plus, nemulţumiţii susţin că Bolojan nu are destulă experienţă în funcţia de preşedinte al Senatului pentru a realiza o evaluare obiectivă a situaţiei.
Mai mult, angajaţii ameninţă cu procese dacă vor fi daţi afară.
Amintim că Bolojan a anunțat, miercuri, reducerea numărului de angajați la Senat, prelungirea programului de lucru și diminuarea cu 20% a numărului de mașini și a cotei de combustibil pentru angajați. Numărul de posturi din organigramă va scădea până la finalul lunii martie de la 796 la 618.
Au reacţionat rapid şi vehement Sindicatul Funcționarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual, Sindicatul Şoferilor din Senat, dar şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).
Iată ce transmit primele trei organizaţii sindicale din Senat:
- Angajaţii Senatului sunt consternaţi de declaraţiile celui de-al doilea om în stat, domnul Ilie Bolojan, preşedintele Senatului României, cu privire la aşa-zisa restructurare a instituţiei.
- Într-un mod propagandistic, domnul preşedinte Ilie Bolojan şi domnul secretar general al Senatului, Mario Ovidiu Oprea, au mimat aşa-zise consultări cu sindicatele din Senat, când, de fapt, a fost doar o primă întâlnire la solicitarea sindicatelor.
- Conducerea Senatului a cerut liderilor sindicali să semneze o minută în care erau consemnate concluziile privind restructurările, nicidecum punctul de vedere al sindicatelor, liderii sindicali refuzând să o semneze.
- Salutăm orice decizie de eficientizare a activităţii Senatului României, însă acţiunile marca Bolojan nu fac altceva decât să demonstreze lipsa de viziune şi competenţă administrativă şi managerială.
- Nu înţelegem graba cu care dl. Bolojan vrea să îşi manifeste autoritatea de preşedinte a Senatului.
- Se doreşte reducerea de posturi, în condiţiile în care în ultimii 5-6 ani s-au făcut angajări fără concurs. Poate că, în acest context al reorganizării, ar fi un bun prilej să se discute despre celelalte costuri care afectează bugetul Senatului şi nu doar cheltuielile cu personalul.
- Atragem atenţia asupra faptului că dl. Ilie Bolojan are antecedente în a încălca drepturile angajaţilor. În scurtul mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, nu a respectat legislaţia privind procedura de reorganizare, fapt constatat de o instanţă judecătorească, care a dispus reîncadrarea lor pe post, plata de despăgubiri ale acestora care au afectat bugetul contribuabililor.
- Adresăm o întrebare opiniei publice: cine va plăti factura despăgubirilor pentru procesele câştigate de cei peste 190 de angajaţi care vor acţiona în instanţă şi cărora li se va da câştig de cauză?
- Domnul Bolojan, care nu va mai fi pe funcţie în momentul deciziilor judecătoreşti, sau contribuabilii statului român?.
La rândul său, a emis un comunicat de protest şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie:
- FNSA denunţă metoda abuzivă şi opacă prin care sunt adoptate şi comunicate măsuri de restructurare a personalului angajat la nivelul Senatului României, o instituţie esenţială pentru structura statului român.
- Diminuarea numărului de angajaţi cu 25%, fără discuţii reale cu reprezentanţii sindicatelor şi fără o evaluare atentă a efectelor asupra funcţionării instituţiei, constituie un demers care stârneşte serioase îndoieli asupra profesionalismului şi intenţiilor corecte ale iniţiatorilor.
- Hotărârile arbitrare de acest fel afectează stabilitatea şi eficienţa unei instituţii fundamentale pentru democraţia românească.
- Intenţia de a reorganiza concursuri pentru toţi angajaţii Senatului nu este doar ridicolă, ci extrem de riscantă. Ne punem o întrebare pertinentă: cine le va organiza, având în vedere că toţi lucrătorii vor fi supuşi evaluării?
- Vor rămâne doar politicienii care de mult timp aşteaptă să-şi ,,planteze” cadrele de partid în instituţie. Probabil acesta este şi scopul demersului.
- Un Preşedinte al Senatului cu o experienţă extrem de redusă în funcţie nu poate face o evaluare obiectivă şi bine fundamentată a necesarului de personal sau a competenţelor existente.
- Adoptarea unor decizii atât de drastice, într-o perioadă foarte scurtă, evidenţiază o atitudine neatentă şi neprofesionistă, având implicaţii potenţial severe asupra stabilităţii şi eficienţei instituţiei.
- Reorganizările de personal anunţate de către conducătorii politici ai instituţiilor reprezintă de fapt un demers populist şi continuarea politizării instituţiilor din sectorul administraţie publică. Implementarea unor măsuri radicale fără un plan strategic bine definit, fără consultări şi fără măsuri de suport temporar va afecta serios funcţionarea Senatului României.
Solicitările FNSA sunt:
1. Încetarea imediată a oricăror acţiuni arbitrare şi lipsite de transparenţă.
2. Deschiderea unui dialog social real între conducerea Senatului, sindicate şi angajaţii vizaţi, pentru a găsi soluţii juste şi echilibrate.
3. Garantarea unui mediu de lucru corect, fondat pe respectarea principiilor statului de drept şi a transparenţei instituţiilor.
”Cerem conducătorilor Senatului să acţioneze cu responsabilitate, să respecte valorile democraţiei şi să renunţe la utilizarea populismului ca metodă de a lua decizii. FNSA îşi exprimă în mod public susţinerea şi sprijinul pentru orice acţiune validă a angajaţilor din Senat în apărarea drepturilor lor şi anunţă că va întreprinde toate măsurile necesare pentru a proteja interesele acestora”, se mai arată în comunicat.