”Prima Casă” devine ”Noua Casă”: Ce se schimbă, ce rămâne la fel și care sunt riscurile

”Prima Casă” devine ”Noua Casă”: Ce se schimbă, ce rămâne la fel și care sunt riscurile

Putem da uitării programul ”Prima Casă”, prin intermediul căruia au fost date aproape 300.000 de credite din 2009 până la începutul lui 2020. Acesta este înlocuit de ”Noua Casă”, care vine cu niște modificări importante, legate de plafonul maxim și de avans.

Guvernul își motivează decizia de a aduce modificări instrumentului financiar prin două argumente:

  • încurajarea sectorului de construcţii noi, în condițiile în care 90% dintre locuinţele cumpărate prin fostul program au fost vechi; 
  • creșterea constantă a prețului pe piața imobiliarelor noi, care acum trece de pragul de 1.200 de euro pe metru pătrat.
ADVERTISING

Am analizat comparativ condițiile ”Prima Casă” vs. ”Noua Casă”, pentru a vă putea face o idee mai bună despre ce se schimbă, ce rămâne la fel și care sunt posibilele riscuri.

”Noua Casă” nu aduce schimbări prea mari pentru cei cu venituri mici, însă le permite celor mai înstăriți să-și achiziționeze locuințe scumpe printr-un credit garantat de stat - de aici rezultă și unele riscuri

Condițiile de eligibilitate au rămas aceleași. Astfel, poate avea calitatea de beneficiar al programului orice persoană fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

ADVERTISING
  • la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
  • achiziţionează sau construieşte o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului; 
  • are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Au fost schimbate, însă, regulile legate de plafonul maxim și de avans

ADVERTISING

La ”Prima Casă”, plafonul maxim pentru care se acorda credit era de:

  • 66.500 de euro (echivalent în lei) pentru locuințele noi sau consolidate;
  • 57.000 de euro (echivalent în lei) pentru locuințele vechi.

În ambele cazuri, avansul era de 5%.

Noul program aduce schimbări majore în această zonă. Astfel, la ”Noua Casă” plafoanele maxime sunt de:

- 140.000 de euro (echivalent în lei) pentru locuințe noi, cu mențiunea că pentru cele până la 70.000 se percepe un avans de 5%, iar pentru cele peste acest plafon avansul crește la 15%;

- 70.000 de euro (echivalent în lei) pentru celelalte tipuri de locuințe, pentru care se percepe un avans de 5%.

Modificări sunt și la garanția statului, care crește de la 40% pentru locuințele vechi la 50%, respectiv de la 50% la 60% pentru locuințele noi care valorează între 70.000 și 140.000 de euro.

În schimb, definiția locuințelor noi a rămas aceeași:

a) locuințe consolidate, destinate achiziționării, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de consolidare/intervenție au data de emitere/încheiere cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;

b) locuințe viitoare, care urmează sa se construiasca de către beneficiari individuali, inclusiv cele care se construiesc prin programele derulate de ANL;

c) locuințe viitoare, care urmează să se construiască prin asociații fără personalitate juridică, cel puțin unul dintre asociați fiind proprietarul terenului pe care urmează să se construiască locuințele.

Cât despre riscuri, acestea sunt în mare parte asociate faptului că, prin noul program, statul subvenționează luxul

Irina Chițu, director FinZoom.ro: "Dublarea creditului maxim, precum și creșterea garanției statului, vor duce la creșterea artificială a prețurilor la imobilele noi și la o supraîndatorare a populatiei. Acum costurile la credite sunt mici și deci poți obține un credit mai mare cu același venit și îți va permite și programul să te duci către un credit mai mare.(...)

Prin noul program câștigă astfel dezvoltatorii și statul (încasând TVA de 19% în loc de 5% pentru locuințe mai mari de 120 m2 și valoare peste 450.000 lei) și pierd consumatorii, deoarece se scumpesc locuințele noi".

Cine castiga si cine pierde cu Noua Casa? #FinZoom

”Noua Casă”: simulare de calcul pe venit și rate

Pentru a ne face o idee despre venitul necesar pentru a lua un credit prin ”Noua Casă”, dar și despre valoarea ratelor lunare, am făcut niște calcule. 

Valoare credit: 66.500 de euro

DAE: 4,69% 

Rată lunară: 1.600 de lei

Venit minim necesar (grad de îndatorare de 45%): 3.600 de lei

Durată credit: 30 de ani


Valoare credit: 119.000 de euro

DAE: 4,69% 

Rată lunară: 2.864 de lei

Venit minim necesar (grad de îndatorare de 45%): 6.400 de lei

Durată credit: 30 de ani


Apartamentele noi se vor scumpi. Pandemia nu a închis șantierele


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇