Pandemia a împins aproape 100 de milioane de oameni în sărăcie

Pandemia a împins aproape 100 de milioane de oameni în sărăcie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Banca Mondială estimează că 97 de milioane de persoane din întreaga lume au căzut în sărăcie, din cauza pandemiei în 2020, trăind cu mai puțin de 2 dolari pe zi.

De atunci, s-au înregistrat puține îmbunătățiri. „La nivel global, creșterea sărăciei care a avut loc în 2020 din cauza Covid încă persistă și continuă să fie 97 de milioane de persoane”, au precizat economiștii de la Banca Mondială, într-o postare pe blog. Aceștia au remarcat, totuși, că sărăcia generală ar trebui să scadă în acest an.

Anul 2020 a dus la un regres istoric în lupta împotriva sărăciei la nivel mondial, numărul celor mai săraci din lume crescând pentru prima dată în ultimii mai mult de 20 de ani, potrivit Băncii Mondiale.

ADVERTISING

Carolina Sánchez-Páramo, director global pentru sărăcie și echitate la Banca Mondială, a comparat pandemia cu un dezastru natural, care se va răspândi rapid dincolo de epicentrul său din Asia de Est.

"Știam că tsunami-ul va veni", a declarat ea pentru CNN Business. "Întrebarea nu era dacă acest [șoc economic] va ajunge în celelalte regiuni în curs de dezvoltare, ci când".

Chiar și în timp ce zeci de milioane de oameni erau împinși în sărăcie, ultra-bogații au devenit mai bogați. Anul trecut, miliardarii s-au bucurat de cea mai mare creștere a cotei lor de avere înregistrată vreodată, potrivit World Inequality Lab.

ADVERTISING

Și, deși a fost nevoie de doar nouă luni pentru ca cei mai bogați 1.000 de oameni din lume să își recupereze averile în timpul pandemiei, ar putea trece mai mult de un deceniu până când cei mai puțin norocoși își vor reveni, potrivit raportului anual al Oxfam International privind inegalitatea.

Shameran Abed, director executiv al BRAC International, o organizație non-profit care lucrează pentru a reduce sărăcia în Asia și Africa, a subliniat decalajul tot mai mare de bogăție, spunând că "cele mai bogate trei persoane din lume" ar putea probabil să elimine ultra-sărăcia de pe Pământ.

ADVERTISING

"Nu este doar responsabilitatea lor", a adăugat el. "Dar spun doar că, în general, există suficiente resurse pentru a aborda problema".

Recent, cei 1% din top au fost supuși la presiuni pentru a se implica în problemele umanitare. În noiembrie, directorul Programului alimentar mondial al Națiunilor Unite a cerut miliardarilor, inclusiv celor mai bogați doi oameni din lume, Jeff Bezos și Elon Musk, să "facă un pas înainte acum, o singură dată".

Într-un interviu acordat lui Becky Anderson de la CNN, David Beasley a declarat că donarea a 6 miliarde de dolari, sau aproximativ 2% din averea netă a lui Musk, ar putea ajuta la rezolvarea foametei în lume. "Este vorba de 6 miliarde de dolari pentru a ajuta 42 de milioane de oameni care vor muri literalmente dacă nu ajungem la ei. Nu este complicat", a adăugat el.

Apelul a primit un răspuns direct din partea lui Musk, care a declarat ulterior pe Twitter că, dacă organizația ar putea prezenta "exact cum" finanțarea ar rezolva problema, ar "vinde acțiunile Tesla chiar acum și ar face-o".

CEO-ul Tesla nu a răspuns public atunci când ONU a publicat un plan în noiembrie.

Abed susține că "sărăcia este o alegere politică". "Avem know-how-ul necesar pentru a scoate mulți oameni din sărăcie", a declarat liderul organizației non-profit. "Există o mulțime de dovezi despre ce funcționează și ce nu funcționează."


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇