O societate fără cash: Experimentul norvegian cu moneda digitală

O societate fără cash: Experimentul norvegian cu moneda digitală

O societate fără bani cash e o viziune pe care o întâlnim tot mai des în realitatea noastră. Însă variantele prezentate până acum par încă departe de a o putea asigura.

Criptomonedele disponibile în prezent pe piață și-au demonstrat volatilitatea, iar celelalte active blockchain (non-fungible tokens – NFT) n-au reușit să se impună la un nivel larg. O altă abordare bazată pe tehnologia blockchain începe să câștige însă un interes aparte: monedele digitale ale băncilor centrale (CBDC).

Spre deosebire de criptomonede, acestea sunt mai stabile, pentru că sunt controlate de guverne, mai exact de băncile care le emit, astfel că nu reprezintă un mijloc de investiții. Deși monedele digitale ale băncilor centrale și criptomonedele precum Bitcoin pot împărți aceeași tehnologie blockchain, marea diferență este că primele sunt centralizate și pot fi urmărite.

ADVERTISING

Experimentul norvegian

Norvegia este una dintre țările care testează de ceva timp un astfel de mijloc de plată și detalii despre progres a dat, pentru Euronews, Torbjørn Hægeland, director executiv pentru Stabilitate Financiară la banca centrală a Norvegiei, Norges Bank.

„Desigur, un sistem de plăți care funcționează bine este important pentru stabilitatea monetară și financiară", a spus el, adăugând că reducerea folosirii numerarului și alte schimbări structurale în sistemul de plăți sunt factori-cheie pentru proiect. Și mai important, o astfel de monedă ar asigura accesul publicului la active fără risc de credit sau la un mijloc de plată, „în cazul în care sistemul de plăți electronice cedează".

ADVERTISING

Proiectul Norges Bank a început în 2016, dar nu există garanția că va fi pus în aplicare. Hægeland a spus că etapa experimentală a testelor și analizelor va mai dura cel puțin până în iunie 2023 și va forma „baza pentru recomandarea noastră asupra cum ar trebui să continuăm într-o eventuală fază începând din vara următoare".

Următorul pas va fi emiterea unei recomandări care să arate dacă moneda digitală a băncii merită să fie testată ca prototip.

Nu e loc de grabă

Stabilitatea financiară este obiectivul principal al oricărei bănci centrale, astfel că testarea sistemului de monedă digitală nu este un domeniu în care lucrurile se mișcă repede, întrucât erorile pot fi foarte greu de remediat.

ADVERTISING

„Moneda digitală nu este un scop în sine. Scopul este asigurarea unui sistem de plăți eficient, sigur și atractiv în coroane norvegiene și în viitor", a subliniat Hægeland.

Dacă monedele digitale ale băncilor centrale sunt viitorul în materie de plăți și se vor dovedi un succes, toată lumea va avea de câștigat, consideră acesta.

„Numerarul contribuie la unele caracteristici valoroase ale sistemului de plăți de care beneficiem cu toții - chiar dacă unii îl folosesc mai intens decât alții", a spus el, menționând că Norges Bank analizează dacă introducerea monedelor digitale ale băncii centrale ca supliment la cash poate asigura continuitatea și dezvoltarea viitoare a acestor caracteristici.

Potrivit expertului, introducerea CBDC nu ar trebui să schimbe fundamental sau să erodeze modelul de afaceri sau rolul băncilor de a oferi credite.

Costuri mai mici și plăți mai rapide

Norvegia analizează și monedele digitale centralizate transfrontaliere.

Pe 28 septembrie, Norges Bank și băncile centrale din Suedia și Israel au anunțat că își unesc forțele pentru a aprofunda tehnologia necesară și chestiunile legate de politica monetară, având ca obiectiv îmbunătățirea plăților transfrontaliere prin reducerea costurilor și creșterea vitezei.

Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Spațiul Economic European, încă nu este clar dacă această țară va urma strict reglementările UE în privința monedelor digitale.

Emiterea monedelor băncii centrale, sub formă de numerar, monedă digitală sau rezerve deținute de bănci, este guvernată de Banca Centrală a Norvegiei. Ca membră a Spațiului Economic European, moneda sa digitală va trebui, însă, să se integreze într-o soluție de plată cu conexiuni la alte zone ale sistemului de plăți și să respecte principiile fundamentale ale acordului și regulile UE pentru piața internă, a specificat Hægeland.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇