Joe Biden a semnat un ordin executiv prin care limitează puterea marilor corporații în SUA

Joe Biden a semnat un ordin executiv prin care limitează puterea marilor corporații în SUA
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Președintele american Joe Biden a semnat un ordin executiv menit să pună frână avântului marilor companii de IT și să încurajeze competiția în acest domeniu de business.

Mișcarea face parte din lanțul de măsuri promise de administrația Biden, cu scopul de a controla companiile Big Tech, pe care le acuză că subminează competiția în SUA, notează BBC.

”Capitalismul fără competiție nu mai e capitalism. Este exploatare”, a afirmat Joe Biden la evenimentul de semnare a ordinului.

Ordinul include 72 de acțiuni și recomandări, implicând zece agenții în implementarea sa.

ADVERTISING

Documentul sugerează că SUA se confruntă cu mari probleme din cauza faptului că giganții IT au colectat prea multe date personale prin achiziția potențialilor competitori, generând competiție nedreaptă pentru micile companii.

Printre recomandări se numără:

  • O verificare mai atentă a fuziunilor din sectorul tehnologic
  • Noi reguli emise de Federal Trade Comission (FTC) privind colectarea datelor
  • Interzicerea competiției neloiale pe piețele online

Documentul mai încurajează alte agenții guvernamentale să ia măsuri pentru a îmbunătăți competiția în zona de sănătate, turism și agricultură.

ADVERTISING

Odată implementat, ordinul va interzice taxele impuse pentru renunțarea înainte de termen la contractul de furnizare de servicii de internet iar utilizatorilor le va fi mai ușor să ceară recuperarea banilor de la companiile aeriene, de exemplu.

Președintele american susține că, după noile reguli, utilizarea clauzei de neconcurență va fi limitată, permițându-le astfel americanilor să-și schimbe mai ușor locurile de muncă. Această schimbare ar reduce limitarea salarială la care sunt supuși americanii în acest moment.

ADVERTISING

Desigur, ordinul executiv, ca atare, nu înseamnă neapărat că recomandările intră în vigoare imediat.

Agențiile guvernamentale responsabile vor fi nevoite să implementeze schimbările, iar unele elemente din ordin ar putea fi chiar aduse în fața instanței de judecată, notează jurnaliștii BBC.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇