Legea offshore a fost promulgată, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis.
Oficial poate începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.
UPDATE 22:43 - Ulterior, seara, decretul a fost publicat în Monitorul Oficial, moment din care, cu adevărat, putem spune că poate începe exploatarea gazelor.
Legea prevede un set de măsuri privind regimul fiscal şi de redevenţe petroliere, precum şi eliminarea impozitării suplimentare a veniturilor pentru preţurile de vânzare la care investitorii nu realizează supraprofituri (între 45,71 lei/MWh şi 85 lei/MWh), cu menţinerea grilei de impozitare în urma practicării unor preţuri mai mari de 85 lei/MWh.
Guvernul va putea impune restricții temporare atât de preț, cât și de vânzare pentru producția internă de gaze naturale din Marea Neagră. De asemenea, statul va câștiga 60% din redevențe în urma exploatării, iar în situația unei crize energetice, România are prioritate la aprovizionare.
Legea a fost votată, în 18 mai, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 248 de voturi pentru şi 34 contra, în calitate de for decizional.
În plen, parlamentarii AUR şi USR şi-au susţinut amendamentele, dar nu au trecut de votul deputaţilor.
USR a propus ca banii din profitul extracţiei de gaze din Marea Neagră să meargă spre Pilonul II de pensii, iar AUR voia introducerea de sancţiuni pentru cei care explotează gazele din Marea Neagră.
Însă ministrul Energiei a afirmat că amendamentul USR nu poate fi susţinut, pentru că nu toţi românii contribuie la Pilonul II.
”Tot un fond facem şi noi, dar pentru dezvoltarea reţelelor de gaz şi a proiectelor care să utilizeze gazul, şi vorbim de bani care intră la buget încă din acest an, nu vorbim de bani potenţiali, viitor”, a spus el.
Ministrul a precizat că veniturile din exploatarea gazelor din Marea Neagră şi din perimetrele onshore de adâncime trebuie să meargă spre investiţii care să stimuleze consumul de gaz.
”Eu cred că este mult mai bun decât ceea ce propuneţi dumneavoastră, iar taxele şi impozitele se duc către bugetul de stat, nu putem să le direcţionăm direct către companii care administrează privat sau public anumite fonduri", a afirmat ministrul Energiei.
Deputatul USR Cristina Prună a afirmat, la rândul său, că prin amendamentul USR, se crează un nou pilon de pensii, Pilonul offshore, pentru toţi cetăţenii români, nu doar cei care contribuie.
Legea va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.