Inflația scade sub 6% pentru prima oară în 3 ani. Cel mai mult s-au ieftinit făina și uleiul. Se face analiză la dero

Inflația scade sub 6% pentru prima oară în 3 ani. Cel mai mult s-au ieftinit făina și uleiul. Se face analiză la dero
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rata anuală a inflaţiei în aprilie 2024 comparativ cu luna similară din 2023 a fost 5,9%, anunţă Institutul Naţional de Statistică (INS).

Înregistrăm astfel a treia scădere consecutivă a acestui indicator. Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 6,6% în martie, de la 7,2% în februarie.

E pentru prima dată în ultimii trei ani când inflaţia scade sub 6%, însă este doar un efect al scumpirilor puternice din primăvara 2023, scrie Biziday.

Mărfurile alimentare s-au scumpit în aprilie cu 2,07%, faţă de acum un an şi cu 0,37% faţă de martie 2024, potrivit News.ro.

ADVERTISING

La această categorie cel mai mult s-au scumpit în ultimul an:

  • conservele din fructe - 10,78%
  • carnea de vită - 9,25%
  • berea - 8,97%
  • vinul - 8,39%
  • băuturile alcoolice - 8,24%.

Cel mai mult s-au ieftinit în ultimul an făina, cu 30,34%, dar şi uleiul - 23%.

Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,17%, în aprilie 2024, faţă de aprilie 2023, şi s-au ieftinit uşor, cu 0,35% faţă de martie 2024.

Cele mai mai scumpiri de aici sunt la:

  • Detergenţi - 25,64%.
  • Medicamente - 24%
  • Încălțăminte - 9,6%
  • Haine - 8%
ADVERTISING

Cel mai mult s-au ieftinit gazele - cu 10,79% faţă de aprilie 2023.

Serviciile s-au scumpit cu 10,05%, faţă de acum un an, şi cu 0,63% faţă de martie 2024. Aici cel mai mult s-au scumpit serviciile poştale, cu 26,25%.

Ciolacu: Poate pentru dvs urgența cea mai mare sunt detergenții

Consiliul Concurenței va analiza scumpirea detergenților, spune premierul Ciolacu. „Poate pentru dumneavoastră urgența cea mai mare sunt detergenții, pentru mine continuă să fie impozitarea muncii și inflației”, răspunde prim-ministrul la remarca unui jurnalist.

ADVERTISING

Premierul vorbea despre reducerea inflației cu aproape 0,5%, când un jurnalist a remarcat că prețurile la detergenți au crescut.

„Eu vorbesc de inflație, nu despre prețul la detergenți. Prețul la detergenți a crescut cu 25%, urmează Consiliul Concurenței să facă o anchetă, am vorbit și cu președintele”, a spus Ciolacu, citat de Mediafax.

Consiliul Concurenţei monitorizează constant preţurile produselor de bază şi verifică dacă unii comercianţi au crescut preţurile nelegitim, a declarat preşedintele autorităţii de concurenţă, Bogdan Chiriţoiu.

"La ora actuală, procesăm datele primite de la comercianţi pentru a verifica dacă aceste creşteri de preţuri sunt justificate. Noi monitorizăm constant preţurile produselor de bază, atât alimentare cât şi nealimentare. Aşa cum am mai spus, am observat aşa numitul "waterbed effect", adică o reducere a preţurilor produselor cu adaos comercial plafonat şi o majorare a preţurilor celorlalte produse. Ca urmare, verificăm dacă unii comercianţi nu cumva au profitat de această conjunctură şi au crescut preţurile nelegitim", a explicat Bogdan Chiriţoiu, pentru Agerpres.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇