Decizia Guvernului de a obliga firmele să plătească pentru angajații part-time contribuții la nivelul salariului minim a început deja să aibă efecte vizibile.
Specialiștii atrag atenția că deja au început să fie radiate multe astfel de contracte, fără ca ele să fie înlocuite cu unele full-time, cum se aștepta ministrul Finanțelor.
Asta înseamnă, pe de-o parte, că statul a rămas și fără venituri pe care le primea anterior, iar pe de alta că fie a împins mai multe persoane în șomaj sau sărăcie, odată ce au au pierdut o sursă de venit, fie să accepte munca la negru.
„Până acum o lună, numărul joburilor standard, cei care nu sunt calificați, nu au o formă juridică și au ieșit din diferite companii, reprezenta din total 9%. În ultimele 10 zile, procentul acestor joburi s-a dublat, este aproape de 20%.
Deci asta înseamnă că există un flux de oameni care migrează dintr-o poziție de angajat, într-o poziție de freelancer sau pseudo-freelancer, reglementat mai mult sau mai puțin din punct de vedere legal, în piața neagră”, a declarat, pentru ProTv, Eusediu Margașoiu, CEO-ul unei platforme de servicii.
Același lucru îl confirmă și consultantul fiscal Adrian Bența.
„Am observat pe grupurile de contabilitate, cu colegi care operează aceste contracte de muncă, că există o tendință generalizată de desființare, cu înregistrare în Revisal a acestor contracte de muncă cu timp parțial, fără ca acestea să fie refăcute pe contracte de muncă pe 8 ore.
Deci, în acest moment, efectul este negativ, în sensul că se desființează contractele de muncă cu timp parțial. Prin urmare, nici taxele acelea nu se vor mai încasa”, a explicat specialistul.
Aida Chivu, specialist în resurse umane, crede că doar angajaților esențiali li se va oferi un contract de muncă full-time.
„Cel mai probabil, ei (angajatorii - n.red.) vor apela fie la angajarea persoanei 8 ore, la propriu, deoarece taxele vor fi similare cu ale unui angajat full-time. Va fi o brambureală și o zăpăceală pe tot ce înseamnă partea asta de modificarea legislativă, partea de contracte de muncă, partea de angajare încât toată lumea se va zăpăci”, consideră Chivu.
Ordonanța care aduce modificări Codului Fiscal a fost adoptată de Guvern pe 15 iulie. Unele măsuri intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023, însă altele, cum e cea cu impozitarea muncii part-time, intră în vigoare la 1 august, deși legea obligă să fie lăsate minimum 6 luni de tampon.
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a spus că sunt scutiți de la modificare studenții, elevii, pensionarii și persoanele cu dizabilități care lucrează cu jumătate de normă.
În cazul celorlalți, angajatorul trebuie să plătească contribuții la nivelul salariului minim. Mai poate evita situația și dacă are mai multe locuri de muncă part-time și acestea, cumulate, sunt la nivelul salariului minim. În acest caz, se vor plăti contribuții proporțional cu contractele part-time.
Câciu s-a arătat convins că astfel va fi stopată munca la negru, susținând că au fost reprezentanți ai mediului de afaceri care i-ar fi recunoscut că plătesc oameni pentru 2 ore, dar ei lucrează de fapt 8.
„Se limitează munca la negru, că acele persoane care sunt plătite pentru 2 ore oficial vă asigur ca nu trăiesc din 2 ore, la contravaloarea unui salariu minim.
Am discutat cu mediul de afaceri și au recunoscut și dânșii că restul era muncă informală. Accentul trebuie pus pe lucrător din perspectiva aceasta, oamenii până la urmă muncesc 8 ore în spatele unui contract de 2 ore”, a spus Câciu.