Ministrul Finanţelor Adrian Câciu afirma, în februarie 2021, înainte de a deveni membru al Guvernului, că România are „10% antreprenori şi 90% babuini antreprenori”, referindu-se la modul în care sunt plătiţi angajaţii în mediul privat.
Comentariul său de atunci a fost readus acum în atenția publicului, în contextul modificărilor făcute la Codul Fiscal. Chiar dacă între timp a repetat ideea, doar că omițând referirile zootehnice, Câciu s-a apărat miercuri pe motiv că declarația de atunci a fost făcută în calitate de simplu „analist economic”.
„Adevărul este simplu: ca ministru de Finanţe, îi susţin pe toţi antreprenorii care îşi achită corect taxele și îşi plătesc cinstit angajaţii. Tocmai de aceea, ministerul pe care îl reprezint are în derulare 6 programe de sprijin pentru firmele româneşti, totalizând circa 4 miliarde de euro. Pentru toţi ceilalţi, care aleg soluţia evaziunii fiscale, am toleranţă zero.
Nu pot să nu recunosc, însă un fapt: ca analist economic, am folosit deseori termeni de care, astăzi, îmi pare sincer rău. Îmi cer scuze pentru toate vorbele grele din trecut şi sper ca faptele mele, respectiv sprijinul pentru mediul antreprenorial românesc, să fie mai importante decât orice declaraţie contondentă, indiferent cât de veche ar fi”, a afirmat Câciu.
Dispută pe productivitatea bugetarilor
Câciu a făcut comentariul în cauză în februarie 2021, când a răspuns astfel la o postare făcută de un jurnalist potrivit căruia „100% din ce câştigă bugetarii se plăteşte din ce produc privaţii”.
Ministrul a vrut să corecteze „acest mit”: „Problema este că dezechilibrul este la modul în care sunt plătiţi angajaţii în privat, pentru că noi avem doar 10% antreprenori şi restul babuini-antreprenori”.
El a adăugat că 32% din contribuţiile la bugetul de stat provin de la bugetari şi tot ei asigură 32% din cheltuiala anuală cu pensiile, idei pe care le-a relat și ca ministru.
Într-o declaraţie făcută anul acesta, în mai, Câciu, cataloga drept „total incorectă” abordarea conform căreia un angajat din sistemul privat susţine salariile unui anumit număr de angajaţi din sistemul bugetar şi un număr de pensii publice. El spunea că 1,2 milioane de salariaţi de la stat plătesc, conform statisticilor, 32% din volumul contribuţiilor pentru pensii şi 28% din totalul asigurărilor sociale de sănătate.
„În mediul privat sunt 5,6 milioane de salariaţi, avem 1.260.000 de bugetari, deci abordarea că mediul privat ţine în spate doi bugetari sau trei bugetari şi nu ştiu câţi pensionari este total incorectă. Şi vă spun de ce: din perspectiva, de exemplu, a contribuţiilor de asigurări sociale – îmi pare rău că sunt foarte puţini analişti economici care ar putea să facă un astfel de studiu, recomand să se facă acest studiu – o să observaţi că 32% din volumul contribuţiilor de asigurări sociale de stat, adică banii pentru pensii, sunt realizate de bugetari. Totuşi, 1.200.000 de oameni îşi realizează 32% din acel volum, la asigurări sociale de sănătate, 28%”, a afirmat ministrul
USR: Trebuie zburat imediat din funcție
Liderul deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a reacționat miercuri cerând ca Adrian Câciu să fie „zburat imediat din funcţie”.
„Adrian Câciu, Ministrul Finanţelor, spune că 90% dintre antreprenorii din România sunt antreprenori-babuini. Aşa gândeşte Ministrul Finanţelor despre mediul de afaceri din România. Omul acesta ar trebui zburat imediat din funcţie. Nu poţi să spui despre oamenii care ţin în spate economia că sunt antreprenori babuini.
Iar apoi mai vii şi cu noi taxe pentru a-i face pe mulţi să îşi închidă firmele. Sper ca inclusiv domnul Marcel Ciolacu, care a lucrat în viaţa lui doar la stat, să înţeleagă că România nu mai poate continua cu Adrian Câciu. Ce încredere pot avea antreprenorii în acest ministru?”, a scris Ionuţ Moşteanu, miercuri pe Facebook.
El a mai spus că întregul Guvern și-a pierdut oricum credibilitatea în fața antreprenorilor, pentru că, în plină criză a preţurilor, a ales să crească taxele: „Niciunde în Europa nu se întâmplă asta”.