Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va discuta amânarea majorării impozitelor și taxelor locale, adoptate în urmă cu o lună jumătate și care ar fi urmat să intre în vigoare la începutul anului viitor.
Decizia a fost luată la cererea primarilor, Ciucă având luni consultări cu reprezentanții asociațiilor Orașelor, Comunelor, Municipiilor și cei ai Uniunii Consiliilor Județene din România.
Liderul Asociației Municipiilor, liberalul Emil Boc, a fost cel care a anunțat primul că măsura nu poate fi aplicată, pentru că autoritățile locale nu au mijloacele necesare. El a subliniat și că Guvernul are posibilitatea să adopte o prorogare de cel puțin un an.
Ulterior, și Ciucă a confirmat că ia în considerare amânarea, dar a insistat că nu se pune problema unei anulări.
”Fiecare din ei (reprezentanții autorităților locale - n. red.) au ridicat această problemă, prin care au scos în evidență că mecanismul care ar trebui pus în funcțiune odată cu acea prevedere din ordonanță este cât se poate de complicat și practic nu există timpul necesar astfel încât să existe corelare între normele care sunt prevăzute în structurile notariale, cele care sunt prevăzute și după care lucrează administrativ (…) în interiorul primăriilor, la nivelul autorităților locale.
Ca atare, am preluat propunerea și a rămas ca împreună cu ceilalți membri ai coaliției să analizăm și în funcție de decizia pe care o vom lua în coaliție, să prorogăm, nu să o anulăm, este vorba de o prorogare de termen”, a declarat Ciucă, potrivit Profit.ro.
Amintim că, pe 15 iulie, Guvernul a adoptat modificări importante ale Codului Fiscal. Printre ele, s-a decis un nou mod de calcul a valorii impozitului pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale, care să țină cont de valorile orientative di grila notarială privind proprietățile imobiliare din România.
Astfel, în cazul clădirilor rezidențiale, cota minimă ar urma să fie de 0,1% iar în cazul clădirilor nerezidențiale cota minimă va fi de 0,5%.
Un calcul făcut de Delloite pentru un apartament de trei camere cu destinație rezidențială din București, construit după anul 2011, din zona stației de metrou Politehnica, arăta că, aplicându-se aceeași cotă de 0,1%, valabilă anul acesta, după noul calcul impozitul va crește cu cel puțin 50%. Mai exact, de la 250 de lei pe an, bucureșteanul respectiv va plăti aproximativ 375 de lei.
Revizuirea regimului de impozitare a clădirilor este unul din principalele obiective din zona de politică fiscală asumate de România prin PNRR, însă edilii și experții au atras atenția că Guvernul a pus carul înaintea boilor.
Primarii i-au explicat premierului că nu au sistemele IT necesare unor astfel de calcule iar specialiștii arată că o mare problemă este că nu există o bază de date care să stabilească valoarea de piaţă a clădirilor.
„Această decizie a fost făcută pe genunchi, fără calcule foarte clare, fără o grilă de impozitare stabilită concret şi pe baza unor date care putea genera, dacă era aplicată de la 1 ianuarie, o mulţime de abuzuri şi procese în justiţie", a comentat analistul economic Adrian Negrescu, marţi, la Antena 3.