Guvernul trebuie să ducă la toamnă un plan de reducere a deficitului la Comisia Europeană. De unde bani? Ciucă spune că există o linie roșie

Guvernul trebuie să ducă la toamnă un plan de reducere a deficitului la Comisia Europeană. De unde bani? Ciucă spune că există o linie roșie

Guvernul trebuie să prezinte un plan până la 15 octombrie, la Comisia Europeană, pentru reducerea deficitului bugetar, fiind vorba de două opţiuni, pe 4 ani şi pe 7 ani.

În acest sens, în coaliţie se discută despre impozitul progresiv, dar susţinerea cotei unice este o linie roşie pentru PNL, spune Nicolae Ciucă, după şedinţa coaliţiei privind măsurile fiscale. Tot el spune şi că nu va creşte TVA.

ADVERTISING

”Am discutat în coaliţie, este vorba despre măsura prin care Guvernul trebuie să prezinte un plan până la 15 octombrie, la Comisie, astfel încât să rezulte măsurile pentru reducerea deficitului bugetar, fiind vorba de două opţiuni, o opţiune pe 4 ani şi o opţiune pe 7 ani.

În acest moment, la coaliţie s-a luat decizia ca Ministerul de Finanţe, împreună cu ministerul Fondurilor Europene şi ceilalţi membri ai guvernului (..) să vină cu aceste măsuri până la 1 septembrie”, a spus Nicolae Ciucă, la Parlament. 

ADVERTISING

El a precizat că ”scăderea anuală a deficitului cu aproximativ 0,7% permite ca în interiorul bugetelor anuale să se păstreze în continuare această evoluţie a investiţiilor, pentru că este singura soluţie prin care putem să continuăm”.

ADVERTISING

Reducere a cheltuielilor bugetare de până la 5 miliarde de lei

Întrebat dacă PSD a ridicat în coaliţie discuţia privind introducerea impozitului progresiv, Nicolae Ciucă a spus că în acest moment sunt două abordări.

"S-a discutat în coaliţie şi nu se ia în calcul majorarea cotei TVA (…). În acest moment sunt cele două abordări în care se discută despre impozitul progresiv, ca măsură fiscală pentru planul fiscal bugetar viitor, şi susţinerea cotei unice, pe care PNL o consideră o linie roşie.

Pentru că s-a demonstrat foarte clar în evoluţia economică a ţării că această cotă unică a fost cea care ne-a permis să atragem investitori, ne-a permis să consolidăm capitalul companiilor româneşti şi să consolidăm mediul de afaceri", a precizat Ciucă, la Palatul Parlamentului.

Liderul PNL a precizat că în coaliţie nu s-a discutat despre praguri de impozitare.

Nu putem să discutăm despre majorarea cotei unice”, adaugă Ciucă.

”Din discuţiile avute cu ministrul Finanţelor, măsurile care pot fi luate în acest moment sunt cele care vizează cheltuielile bugetare şi pot să asigure o reducere a cheltuielilor de până la 5 miliarde”, a completat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇