Majorarea salariului minim: Cum a lăsat guvernul peste noapte două mari industrii fără facilități

Majorarea salariului minim: Cum a lăsat guvernul peste noapte două mari industrii fără facilități

Săptămâna trecută, când Guvernul a aprobat de la o zi la alta, în prag de alegeri, majorarea salariului minim brut, cu intrare în vigoare de la 1 iulie, au existat semne de întrebare asupra valorii care se va lua în calcul în cazul salariului minim aplicabil în agricultură și industria alimentară.

La momentul în care s-a anunțat creșterea de la 3.300 de lei la 3.700 de lei lunar, s-a făcut și precizarea că „majorarea nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare”.

ADVERTISING

Reamintim că de la 1 octombrie 2023, au fost reglementate două excepții de la salariul minim brut general aplicabil, de 3.300 de lei: pentru domeniul agricol și în industria alimentară, unde s-a reglementat un minim de 3.436 de lei și pentru sectorul construcțiilor, unde s-a stabilit un minim de 4.582 de lei.

Or, în cazul sectorului agricol și domeniului alimentar, menținerea la 3.436 de lei a salariului minim brut însemna că acesta coboară sub noul minim stabilit de Guvern de la 1 iulie, respectiv 3.700 de lei. Motiv pentru care au apărut diverse interpretări din partea consultanților fiscali.

Ministerul Muncii a lămurit însă dilema. Într-un comunicat remis Hotnews, reprezentanții ministerului spun că pentru sectorul agricol și industria alimentară se menține valoarea de 3.436 de lei pentru salariul minim brut și nu se va aplica de la 1 iulie 2024 noul minim stabilit de Guvern, de 3.700 de lei.

ADVERTISING

Ministerul Muncii subliniază că salariul minim se va aplica corespunzător fiecărei reglementări care îl stabilește, respectiv salariul minim general conform H.G. nr.598/2024, iar pentru sectoarele construcții și agricol și industria alimentară conform O.U.G. nr.93/2023 (aceasta fiind ordonanța care stabilește excepțiile).

Reprezentanții ministerului nu explică de ce s-a luat această decizie, de a menține în domeniul agricol și industria alimentară o valoare a salariului minim garantat inferioară celei stabilite pentru întreaga economie de la 1 iulie, mai ales în condițiile în care până acum, angajații din cele două domenii erau practic favorizați și stimulați prin excepția stabilită de guvern în octombrie anul trecut.

ADVERTISING

În comunicat se explică doar că, în urma menținerii unui minim brut garantat de 3.436 de lei și a majorării de la 200 la 300 de lei a sumei din salariu pentru care nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, de la 1 iulie, practic, salariul net pe care îl încasează acești angajați va crește cu câteva zeci de lei și va rămâne și mai mare decât la ceilalți.

Calculul este următorul:

  • la nivelul întregii economii, salariul minim brut crește la 3.700 de lei, corespunzător unui net de 2.363 de lei
  • în domeniul agricol și în industria alimentară, salariul minim brut rămâne la 3.436 de lei, corespunzător unui net de 2.396 de lei (33 de lei mai mult decât în cazul beneficiarilor din celelalte domenii și cu 34 de lei mai mult decât încasau până la 1 iulie).
  • în construcții, salariul minim brut rămâne de 4.582 lei, corespunzător unui net de 3.196 de lei.

Totuși, chiar dacă angajaților din domeniul agricol și industria alimentară nu le scade salariul net (suma pe care o încasează efectiv), decizia Guvernului reduce până aproape de zero avantajul competitiv pe care îl aveau până acum companiile din aceste domenii.

Mai exact, până la 1 iulie, salariul minim net pentru un angajat din domeniul agricol sau alimentar era de 2.362 de lei (aferent unui brut de 3.436 de lei), cu 283 de lei mai mare decât încasa un angajat cu salariul minim din celelalte domenii, respectiv 2.079 de lei (aferent unui brut de 3.300 de lei). Acum, diferența e de 33 de lei.

Practic, stimulentul acordat acestor domenii de Guvern prin excepția de la salariul minim, în octombrie 2023, dispare prin noile reguli stabilite la mai puțin de 1 an distanță.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇