După ce joi Ministerul de Finanțe anunța, printr-un proiect de ordonanță, că modifică regimul de impozitare a microîntreprinderilor, reducând plafonul de încadrare de la 1.000.000 la 500.000 de euro, azi s-a răzgândit.
În deschiderea ședinței de vineri a Guvernului, premierul Nicolae Ciucă a anunţat că nu se va mai aplica reducerea plafonului, pentru că antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil şi prietenos, pentru a-şi dezvolta afacerile.
”Pentru că am văzut o serie de dezbateri pe tema coborârii, începând cu 1 ianuarie, a plafonului de încadrare la microîntreprinderi, de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, aş dori să clarific de pe acum acest lucru.
Guvernul nu va aproba o astfel de iniţiativă, antreprenorii români au nevoie de un mediu predictibil şi prietenos, pentru a-şi consolida şi dezvolta afacerile cinstit. Am discutat şi vom respecta prevederile Codului Fiscal”, a spus premierul.
De altfel, Ministerul de Finanțe a publicat vineri un nou proiect de ordonanță, în care această măsură nu mai este inclusă. Documentul de azi are 74 de pagini.
Proiectul publicat joi avea doar 40 de pagini și, potrivit acestuia, urma să se modifice regimul de impozitare a microîntreprinderilor prin reducerea plafonului de încadrare de la 1.000.000 la 500.000 de euro.
”Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită”, se arăta în document.
Mediul de afaceri a criticat reducerea plafonului
Joi seara, Coaliţia pentru Dezvoltarea României a cerut ca măsurile fiscale asumate prin PNRR să fie implementate transparent, prin consultare şi gradual.
Oamenii de afaceri au transmis că au nevoie de predictibilitate, apreciind că regimul fiscal nu poate fi modificat peste noapte.
”Constatăm astăzi că se pregăteşte o nouă ordonanţă de urgenţă cu multiple modificări şi procedură rapidă de adoptare. Dincolo de măsurile luate efectiv în calcul, considerăm că mediul de afaceri din România are nevoie de predictibilitate şi regimul fiscal nu poate fi modificat peste noapte, fără o analiză de impact şi o consultare a companiilor direct afectate, aşa cum asigurau declaraţiile publice menţionate”, au transmis reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, într-un comunicat de presă.
Aceștia au mai spus că este oportună o trecere progresivă şi predictibilă la noile cuantumuri, pentru ca actorii economici vizaţi să poată include, în bugetele lor, efectele fiscale ale noile măsuri.