Guvernul se pregătește să adopte noi măsuri fiscale, printre care majorarea impozitării dividendelor de la 8% la 10%, taxarea altor forme de capital și eliminarea stimulentelor fiscale pentru angajații din construcții.
Măsurile, văzute de Profit.ro, au fost deja introduse într-un document oficial redactat la nivelul Guvernului.
MInisterul Finanțelor și premierul Marcel Ciolacu au negat însă aceste informații.
Impozitul pe dividende a fost majorat de la 5 la 8%, dar cota este considerată prea mică atât de instituțiile financiare internaționale, cât și de social democrați, scrie Profit.ro.
În ceea ce privește domeniul construcțiilor, în prezent angajații sunt scutiți de la impozitul pe veniturile personale și o parte din contribuțiile sociale obligatorii, respectiv contribuția la Pilonul II de pensii este opțională.
În privința deducerilor personale, Guvernul promite abia pentru anii următori deduceri la impozitul pe venit pentru asigurări private de sănătate și învățământ.
”Alte măsuri cuprinse în raportul Băncii Mondiale privind sistemul fiscal din România sunt în discuție cu reprezentanții Comisiei Europene”, mai arată documentul Guvernului, citat de Profit.ro.
Specialiștii de la Banca Mondială au recomandat României eliminarea scutirilor de impozit pentru lucrătorii din agricultură, construcții și sectorul de tehnologia informației (IT) și creșterea cotei de impozitare a dividendelor la 10% pentru a se alinia la impozitarea majorității celorlalte forme de venituri din capital.
O altă recomandare este eliminarea cotelor reduse de TVA care au fost introduse în scopuri nedistributive, cum ar fi cotele reduse pentru mâncarea din restaurante, cazare, cărți, ziare, reviste, muzee, grădini zoologice, grădini și parcuri.
UPDATE - Ministerul Finanţelor: Informațiile sunt dintr-un document vechi
Ministerul Finanţelor afirmă însă că informaţiile referitoare la creşterea impozitelor pe dividende şi anularea stimulentelor fiscale pentru angajaţii din construcţii provin dintr-un document vechi de lucru.
Totodată, instituția precizează că se aflã în dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a identifica cele mai bune soluţii care sã ducã la dezvoltarea economicã, precum şi la alinierea la principiile economice asumate ca membru al UE, fãrã însã a fi stabilit un set de mãsuri care sã facã obiectul unei reforme fiscale.
”Referitor la informaţiile apãrute în spaţiul public cu privire la intenţia Guvernului de a majora taxe şi impozite, precum şi de a elimina anumite facilitãţi fiscale, Ministerul Finanţelor precizeazã cã informaţiile prezentate provin dintr-un document vechi de lucru şi nu reprezintã planurile actuale ale Guvernului.
În acest moment, Ministerul Finanţelor se aflã în dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a identifica cele mai bune soluţii care sã ducã la dezvoltarea economicã, precum şi la alinierea la principiile economice asumate ca membru al UE, fãrã însã a fi stabilite un set de mãsuri care sã facã obiectul unei reforme fiscale”, transmite instituţia.
De asemenea, precizează cã orice schimbare fiscalã semnificativã va fi anunţatã oficial şi va face obiectul unor dezbateri publice cu mediul de afaceri şi societatea civilã înainte de a fi adoptatã în Guvern.
Și Ciolacu neagă
La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a transmis, marţi, că nu există niciun pachet de măsuri fiscale care să fi fost discutat în Guvern sau în Coaliţie şi care ar presupune creşteri de taxe.
”Exclud categoric toate speculaţiile potrivit cărora Guvernul ar pregăti creşteri de taxe. Exclus! Nu există niciun pachet cu astfel măsuri fiscale care să fi fost discutat în Guvern sau în Coaliţie! Din acest motiv, le-am cerut miniştrilor să nu mai avanseze nicio propunere fiscală în Guvern fără o consultare prealabilă cu mediul de afaceri şi cu societatea civilă”, a scris, marţi, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.
Acesta anunţă că a cerut miniştrilor ”să fie mai atenţi la comunicarea pe acest subiect”.
”Nimeni nu are dreptul să-şi dea cu părerea despre tot felul de fantezii fiscale sub sigla Guvernului României! Deciziile se iau în Guvern! Orice altă cale de a arunca pe piaţă iniţiative personale, fără o validare politică prealabilă în Coaliţie, reprezintă o abatere pe care nu o vom lăsa nesancţionată”, a mai transmis premierul.