Günay Duagi, avocatul care a introdus roboții în procesul legislativ: Imaginați-vă cum ar fi arătat economia dacă această criză ar fi lovit în anii ‘90

Günay Duagi, avocatul care a introdus roboții în procesul legislativ: Imaginați-vă cum ar fi arătat economia dacă această criză ar fi lovit în anii ‘90
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Günay Duagi este un avocat tătar de business care face istorie în România, după ce a introdus roboții în procesul de monitorizare legislativă pentru clienții săi.

În contextul pandemiei, dar și în contextul mai larg al instabilității legislative, ideea sa dă un aer proaspăt hățișului birocratic de care se teme oricine.

”Vizionar. Acesta este cuvântul pe care l-aș folosi în primul rând pentru definiția unei persoane care investește în noile tehnologii”, explică avocatul Günay Duagi pentru SpotMedia.ro.

Vizionar și optimist

Günay Duagi este Managing Associate în cadrul KPMG Legal, avocat de business specializat în industria financiară, dar și consultant autorizat pentru Piața AeRO a BVB, implicat în mod direct la listarea conglomeratului coreean STX Group la Bursa din Singapore, iar local în transferul în piața AeRO a firmei de feronerie Iamba SA și a companiei metalurgice Sometra SA.

El este profesor asociat la Academia de Studii Economice, unde predă Dreptul Afacerilor și are o experiență de 13 ani în avocatura de business, din 2007 și până în prezent la KPMG (Toncescu și Asociații SPRL).

Günay Duagi vorbește intr-un interviu acordat SpotMedia.ro despre momentul pandemiei, cum a lovit acesta domeniul avocaturii și al micilor afaceri, dar și despre cum s-a adaptat el însuși, personal și profesional, la noua situație în care ne aflăm cu toții.

El este optimist și spune că lucrurile puteau fi mult mai dificile, dacă pandemia ne-ar fi lovit într-un alt moment.

”Imaginați-vă cum ar fi arătat economia României, piața muncii și prestatorii de bunuri și servicii, daca această criză ar fi lovit în anii ‘90 când nu existau computere, internet, semnătura electronică și alte aplicații ale tehnologiei pe care astăzi le luăm de-a gata”, spune acesta.

ADVERTISING

Pentru inceput as vrea sa ne spuneți căteva cuvinte despre cum s-a resimțit criza generată de pandemie în mediul de avocatură?

Mediul de avocatură a suferit în aceeași măsură în această perioadă similar cu celelalte profesii liberale.

Criza s-a resimțit destul de puternic pentru avocați pentru că evoluția activității de avocat de business este legată indisolubil de economie, și atunci când economia țării suferă, acest efect se propagă extrem de rapid către serviciile de avocatură.

Pe de altă parte, noi, avocații de business avem norocul să beneficiem de anumite mandate încredințate de clienții noștri generate tocmai de crize economice, precum cea generată de COVID-19.

Totuși, privind lucrurile în mod global, la nivelul pieței din România observăm o descreștere a bugetelor destinate serviciilor juridice, deci implicit a solicitărilor din partea clienților.

Un alt element care a afectat avocații în această perioadă a fost activitatea instanțelor, care a fost suspendată sau s-a desfășurat într-un ritm mult mai încet.

Aș mai menționa cazurile unor companii care și-au suspendat planurile de achiziții sau anumite proiecte interne de dezvoltare până când au avut o imagine mult mai bună asupra impactului crizei asupra companiei.

Pe de altă parte, din fericire, unele companii din România și din străinătate au continuat proiectele deja începute și chiar au folosit această perioadă pentru a câștiga un avans în anumite proiecte.

În sfârșit, aș mai menționa companiile din tehnologie sau FinTech-urile care au beneficiat de această perioadă pentru a accelera anumite proiecte, conștientizând că pot beneficia de oportunitățile din piață. Este clar că aceste companii din tehnologie au fost marii câștigători ai acestei perioade și ne bucurăm că în cadrul casei noastre de avocatură lucrăm cu aceste companii.

ADVERTISING

In ce masură considerați că noile tehnologii vor contribui la repornirea economiei după pandemie?

Mulțumesc pentru întrebare, care anticipează ceea ce aș fi vrut să adaug oricum. Într-adevăr, eu sunt convins că noile tehnologii vor contribui la repornirea economiei după criză.

Mai mult de atât, eu cred cu tărie că tehnologia va ajuta la dezvoltarea economică în general, și România este într-o poziție extrem de bună cu resursele umane și infrastructura IT destul de modernă de care beneficiem.

În timpul pandemiei a devenit extrem de clar cât de vulnerabili suntem noi oamenii la o schimbare privind modul în care lucrăm, ne deplasăm și achiziționăm bunuri și servicii.

Toate aceste arii afectate de COVID-19 au putut fi într-o anumită măsură continuate cu ajutorul tehnologiei.

Imaginați-vă cum ar fi arătat economia României, piața muncii și prestatorii de bunuri și servicii daca această criză ar fi lovit în anii ‘90, când nu existau computere, internet, semnătura electronică și alte aplicații ale tehnologiei pe care astăzi le luăm de-a gata.

Din fericire, cu ajutorul tehnologiei, multe companii au continuat să lucreze pentru clienții lor, angajații au lucrat de acasă folosind calculatorul, iar comenziile online de alimente, electronice, mobilă și alte bunuri de larg consum au explodat, furnizorii ajungând în situația în care nu mai făceau față cererii.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără tehnologie.

În același timp, această perioadă a fost ca un test pentru multe companii să experimenteze noi modalități de activitate la distanță. Lecțiile învățate în această perioadă le vor folosi cu siguranță în viitor pentru a-și ține clienții și angajații fericiți de acum încolo. Astfel, multe companii se gândesc serios să permanentizeze lucrul de acasă sau să introducă furnizarea de servicii online (e.g. servicii de fitness, servicii de sănătate, consiliere la distanță etc).

ADVERTISING

Inclusiv autoritățile statului au introdus metode de comunicare la distanță și permit transmiterea unor documente prin e-mail sau pe diverse platforme. Aceste practici ar trebui să continue și după pandemie, având în vedere avantajele imense pe care le oferă și economia de timp și resurse.

Sunt ferm convins că soluțiile oferite de tehnologie în timpul pandemiei vor fi folosite și după această perioadă și, prin continuarea folosirii lor, având în vedere lecțiile învățate și avansul tehnologic câștigat în criză, vor contribui la dezvoltarea economică a României.

Ați oferit clienților soluții de monitorizare legislativă bazate pe folosirea roboților. Spuneți-ne mai multe despre aceste soluții, cum funcționează și ce beneficii aduc.

În cadrul firmei noastre de avocatură oferim în mod continuu clienților noștri soluții de monitorizare legislativă folosind tehnologia. Această soluție de monitorizare legislativă are la bază combinarea avantajelor folosirii tehnologiei Robot Process Automation (RPA) cu intervenția umană (avocat specializat).

Dintre avantajele acestei soluții menționez accesul la un raport care centralizează toate modificările legislative relevante, un sumar care indică și importanța acelei modificări pe baza unei convenții, PDF inteligent care include și link-uri directe la sursele inițiale etc.

Dar poate cel mai important aspect pentru clienții noștri este economia de timp, primirea unor informații importante într-un format centralizat, ușor de citit, faptul că acest raport este personalizat pentru ei și siguranța că tehnologia folosită nu este predispusă la erori (așa cum ar fi cazul atunci când o persoană este nevoită să analizeze o cantitate mare de informații distribuită pe mai multe surse).

Astfel, clienții noștri, cu timpul economisit, se pot concentra pe aspectele importante și anume dezvoltarea business-ului.

Cum ați defini investiția în noile tehnologii, atăt pentru antreprenor căt și pentru omul de rând?

Vizionar. Acesta este cuvântul pe care l-aș folosi în primul rând pentru definiția unei persoane care investește în noile tehnologii.

Această calitate de vizionar este necesară pentru un antreprenor care dorește să investească în tehnologie. Pe lângă această calitate, un antreprenor mai trebuie să aibă și o imaginație bogată.

Cred că va fi inevitabil ca noi toți să folosim tehnologiile viitorului, pentru simplul motiv că acestea vor înlocui tehnologiile actuale, care vor dispărea în totalitate.

Daca vorbim de modalitatea propriu-zisă de a investi în noile tehnologii, cred că cele mai des folosite metode pentru români sunt platformele de crowdfunding și investiția în acțiuni ale companiilor din tehnologie listate pe bursă în special din SUA.

Ce înseamnă să fii avocat de business în noul context? Care au fost cele mai mari provocări?

Nu pot să spun că am observat schimbări semnificative pentru mine, ca avocat de business în această perioadă. Poate cea mai mare schimbare a fost faptul că începând cu această pandemie, am dat biroul pe munca de acasă. De asemenea, am înlocuit întâlnirile în persoană cu clienții pe întâlniri în aplicația Teams.

Cele de mai sus au fost de fapt și cele mai mari provocări, deoarece nu am mai avut contact fizic cu colegii, biroul, clienții și autoritățile, ci toate discuțiile au fost purtate prin teleconferință sau videoconferință.

În ciuda celor de mai sus, rezultatul a fost suprinzător de bun, iar randamentul a fost unul excelent. Rămâne însă de văzut cum vom continua și noi ca avocați de business să ne adaptăm acestei noi realități, în condițiile în care, măcar parțial, munca de acasă va deveni parte din meseria noastră.

Ce pasiuni aveți și cum v-ați deconectat, totuși, în ultimele luni?

Din păcate, fără a putea ieși din casă, nu am putut să mă bucur de pasiunile mele care implică multă mișcare în natură (drumeții), călătorii (city-break-uri), sport (tenis) și socializare (ieșiri cu prietenii).

Am găsit însă alte metode de a ma deconecta în casă, de exemplu am redescoperit Kindle-ul pe care nu îl mai folosisem de mult, am făcut sport în casă și am urmărit seriale și filme foarte bune. În plus, am continuat să țin legătura cu prietenii, familia și colegii prin videocall-uri (e-wine, e-beer etc).

Spuneți-ne mai multe despre pasiunea dumneavoastră pentru tenis și lecțiile pe care le-ați învățat din practicarea acestui sport.

Tenisul m-a atras instinctiv de mic, și l-am învățat singur jucând foarte mult cu fratele meu. Am continuat să joc tenis pe parcursul liceului și facultății, și după facultate, până acum.

Personal, îmi place tenisul pentru că este un sport pe care cel puțin eu îl joc numai în aer liber (tenisul în balon nu mi se potrivește), implică multă mișcare și în mod continuu (nu îți prea permite să te relaxezi), când ești în partidă te rupi de orice alte griji și gânduri și te concentrezi pe minge, implică o strategie și estimarea loviturii din partea adversarului, și depinde numai de tine (adică nu poți să dai vina pe echipă sau pe arbitru dacă pierzi).

Pe de altă parte, după fiecare partidă de tenis mă încearcă un sentiment de relaxare, atunci când mergem împreună cu toată echipa la terasa de lângă terenul de tenis.

Din practicarea tenisului am învățat că stă numai în puterea ta să faci ce îți dorești și schimbările necesare în viață, tenisul te educă dar și sancționează cea mai mică greșeală, și tot din tenis am învățat ce este fairplay-ul în sport dar și în viață.

Cum priviți viitorul apropiat? V-ați făcut planuri pentru vacanțe, noi investiții, schimbări?

Eu am fost și voi rămâne un optimist convins. Așa că viitorul îl văd mult mai bun ca prezentul. Odată cu această pandemie, toate planurile de vacanță au fost amânate, dar nu anulate și le vom face la momentul potrivit.

Momentan, doresc să îmi finalizez studiile de doctorat și să-mi susțin lucrarea de doctorat pe tema fiduciei. După finalizarea doctoratului, doresc să public lucrarea care va fi prima monografie dedicată exclusiv fiduciei din România.

În ceea ce privește investițiile, voi continua să-mi completez portofoliul de acțiuni pe bursă în ritmul din prezent, cu o atenție deosebită pentru evoluția pieței de capital în perioada de toamnă când estimez anumite ajustări ale prețurilor.

Citește și:

A creat o platformă care țintește afaceri de un milion de euro pentru ca niciun român să nu mai caute ajutor în construcții pe OLX

Cu ajutor privat, zeci de școli de la sate își așteaptă elevii în condiții europene. Cristina Hanganu, Lidl România: Fiecare gest de implicare contează

Vedeta ”Shark Week”, despre cum i-a ajutat pe Will Smith și Mike Tyson să-și învingă teama: I-am învățat cum să doboare un rechin fără să-și folosească pumnul


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇