Vedeta ”Shark Week”, despre cum i-a ajutat pe Will Smith și Mike Tyson să-și învingă teama: I-am învățat cum să doboare un rechin fără să-și folosească pumnul

Vedeta ”Shark Week”, despre cum i-a ajutat pe Will Smith și Mike Tyson să-și învingă teama: I-am învățat cum să doboare un rechin fără să-și folosească pumnul

Rechinii nu sunt neapărat niște ființe fioroase, atâta vreme cât le abordezi cu atitudinea potrivită. Secretul este să nu te porți ca o pradă, să rămâi calm și chiar să îi împingi capul când se apropie de tine, spune Paul de Gelder, scafandru și supravieţuitor al unei întâlniri cu un rechin.

”Rechinii nu sunt malefici, nu devorează oamenii și nu îi pândesc în oceane așteptând să îi ucidă. De fapt, noi îi pândim pe aceștia și îi ucidem fără motiv”, explică Paul de Gelder, unul dintre protagoniștii seriei Shark Week“ care a făcut istorie pe Discovery Channel.

Discovery Channel
Foto: Paul De Gelder/Discovery

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Paul de Gelder a dezvăluit secretele din spatele camerelor de filmat şi a demontat cele mai populare mituri legate de rechini și comportamentul acestora.

Mai mult, acesta a povestit și despre interacțiunea pe care superstaruri precum Will Smith și Mike Tyson au avut-o cu rechinii, în încercarea de a-și învinge frica de aceste creaturi.

Care este cea mai bună parte a Shark Week anul acesta?

Pentru mine, oportunitatea de a lucra împreună cu Will Smith și Mike Tyson a fost incredibilă.

Să facem o emisiune puternic bazată pe știință a fost ceva cu adevărat satisfăcător și abia aștept să văd ce va aduce nou Discovery Channel.

Ai colaborat cu multe celebrități, dar totuși, ce ți-a trecut prin minte atunci când ai auzit de Mike Tyson?

Oh, am fost foarte entuziasmat! Îmi amintesc că m-au întrebat dacă sunt interesat de o nouă colaborare cu celebrități și i-am refuzat.

Abia atunci mi-au spus că este vorba de Mike Tyson și am regretat imediat, voiam să fac asta din tot sufletul.

ADVERTISING

Am bătut palma într-un final, însă regretul cel mai mare rămânea că nu mă puteam scufunda cu Mike Tyson. Trebuia să fiu la suprafață pentru a putea comunica cu el.

Apoi, ne-am scufundat împreună în piscină și mi-am dat seama cât de nepregătit și temător era.

Mă gândeam doar la faptul că sunt foarte fericit că nu mă voi scufunda cu el în ocean, pentru că n-aș fi suportat să fiu responsabil în cazul în care i se întâmpla ceva rău.

Până la urmă am făcut toate scufundările cu el, pentru că aveau nevoie de mine acolo din motive de siguranță. Dar, în ciuda așteptărilor, lucrurile au decurs foarte bine.

Cine crezi că e mai înspăimântător, Mike Tyson sau rechinii?

Niciunul dintre ei nu este neapărat „fioros” atâta vreme cât îi abordezi cu atitudinea potrivită.

Totuși, aș vrea să subliniez că Mike Tyson, la fel ca rechinii, este un om foarte, foarte drăguț.

Este un tip foarte liniștit până când atingi un subiect care îl interesează, moment în care devine de neoprit.

Și în ce a constat cu adevărat confruntarea dintre Mike Tyson și rechinii? Nu este o luptă directă, nu?

Nimeni nu se atinge de rechinii mei, nu voi permite nimănui asta. Aș încasa în fiecare zi un pumn marca Tyson pentru un rechin.

Ceea ce l-am învățat pe Mike a fost cum să doboare un rechin fără să-și folosească pumnul, care contravine fiecărui instinct natural pentru cineva ca Tyson.

Mike-Tyson
Foto: Jason Elias / Discovery Channel

Și cum s-a descurcat? Crezi că experiența aceasta l-a schimbat în vreun fel?

S-a străduit cu adevărat să depășească ideea preconcepută pe care o avea despre rechini.

Îi era atît de frică încât vomita, fără excepție, înainte sau după fiecare scufundare. Însă a fost foarte determinat, de la început până la sfârșit, veți vedea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cum s-au derulat sesiunile de antrenament? Fiind foarte speriat, bănuiesc că a fost mult de lucru pentru a-l ajuta să devină mai increzător, să învețe să se descurce sub apă.

A fost un proces lent, am luat-o pas cu pas. Cum spuneam, prima oară ne-am scufundat în piscină, ceea ce a fost destul de simplu.

Lucrurile au stat diferit când am început scufundările în ocean, Mike ajungând în apă cu ajutorul cuștii în care a fost închis, pentru a se simți cât mai în siguranță.

Iar asta a făcut ca următoarea scufundare să fie mult mai ușoară.

Mike-Tyson-2
Foto: Jason Elias / Discovery Channel

Cum ați ajuns tu și Will Smith să fiți implicați în Will Smith: Printre rechini?

Acesastă oportunitate se datorează unui alt proiect la care am lucrat, un show prin care ajutam foști deținuți să se reintegreze cu succes în comunitate.

Producătoarea emisiunii m-a sunat într-o zi și mi-a spus că lucrează cu Will Smith și că acesta își dorește să înoate cu rechinii cu ocazia aniversării lui de 50 de ani.

I-am spus că a venit la persoana potrivită, apoi am mers și am filmat în Bahamas, unde apa este foarte limpede și există o varietate de specii de rechini.

Cum este Will, cum te-ai simțit alături de el?

Este un tip foarte de treabă, foarte calm. M-am simțit în largul meu alături de el, nu se întâmplă în preajma oricărui superstar.

Sunt obișnuit să văd celebrități ca Will Smith doar la 10 metri distanță de mine, pe un ecran de cinema.

Dar dintr-odată, sunt lângă el și avem o conversație. Părea ireal, mai ales că toate acestea s-au întâmplat datorită lui, pentru că voia șă-și învingă frica de rechini.

Suntem obișnuiți să punem superstarurile pe un piedestal, doar pentru faima și banii pe care îi au, crezând că pot rezolva totul.

ADVERTISING

Totuși, după ce am purtat o discuție despre frică, moarte și depășirea unor situații dificile pe marginea unui dig, am văzut și am simțit și latura umană a lui Will Smith.

Îl respect foarte mult pentru atenția pe care a acordat-o lucrurilor pe care încercam să-l învăț despre depășirea fricilor care îl dominau în acel moment.

Ce ai sperat să le transmiți telespectatorilor prin colaborarea cu Will?

Prin colaborările cu Will Smith sau alte celebrități din cadrul Shark Week, sper ca lumea care nu este interesată de rechini, care nu le înțelege comportamentul sau se teme de ei să își dea seama cum funcționează și cum se manifestă aceste creaturi.

Cu cât adunăm mai mulți oameni care îi iubesc și respectă, cresc șansele ca oamenii să nu le mai facă rău, să îi ucidă și mănânce.

De asemenea, e o oportunitate să-i informăm pe telespectatori cu privire la pericolul în care se află rechinii, mulți nici nu au idee cu câte amenințări se confruntă aceste ființe.

Când aduci pe cineva în lumea rechinilor, urmărești anumite semne ale acestora care îți transmit că ar fi bine să revii mai târziu?

Da, cu siguranță. Se întâmplă destul de des, pentru că trebuie să ademenim rechinii cu multă mâncare.

1-2
Foto: Paul De Gelder/Discovery Channel

Atunci când 20 sau 30 de rechini înoată în jurul tău pentru a ajunge la mâncare, aceștia intră uneori într-o stare de frenezie, iar atunci ne întoarcem la suprafață sau, de cele mai multe ori, doar ne îndepărtăm de hrana care se află într-o cutie închisă și așteptăm ca aceștia să se liniștească.

Ce sfaturi ai legate de comportamentul și atitudinea necesare în apă pentru a fi cât mai în siguranță alături de rechini? Variază în funcție de specia rechinului?

Da. Acestea variază, nu doar în funcție de specie, ci și de fiecare rechin în parte.

Rechinii sunt foarte individualiști. Ei se poartă diferit în funcție de experiențele pe care le-au avut de-a lungul vieții.

Noi mereu îi învățăm pe oameni două lucruri. Să nu se poarte precum prada și să fie prudenți, deoarece rechinii sunt vânători oportuniști.

Întotdeauna trebuie să fie cu ochii pe ei.

Care a fost primul lucru care ți-a trecut prin minte atunci când ai fost atacat de un rechin?

Dați-l jos de pe mine!

La fel ca toată lumea, aceasta a fost cea mai mare frică a mea. De asemenea, m-am lăsat influențat de media și m-am gândit că rechinii încearcă să ne ucidă.

Când eram scafandru al Marinei, m-am dus la muncă într-o zi și dintr-o dată am fost atacat de un rechin. Acest lucru mi-a întărit spaima.

Totuși, consider că nu trebuie să ne lăsăm conduși de fricile noastre și am transformat frica într-un factor de motivare.

Am fost atât de speriat să nu îmi pierd cariera în Marină, încât am apelat la un antrenament intens de recuperare ca să dovedesc că mă pot întoarce la job.

Am reușit să fac acest lucru și m-am întors înapoi la muncă după șase luni, chiar cu două membre lipsă.

Eu consider că dacă oamenii ar învăța să-și folosească frica și să o transforme într-un lucru care să-i motiveze, ar putea trăi o viață mult mai bogată.

Impresionant! Cum reușești să te înțelegi cu rechinii? Care este secretul? Cum ți-ai descrie interacțiunea cu ei?

Secretul este să îi lăsăm în pace mai mult, să nu îi mai ucidem și să nu îi mai mâncăm. Avem nevoide de ei în ocean. Rechinii mențin un echilibru în viața marină.

Dacă îi eliminăm, renunțăm și la o parte importantă ce ține oceanul în viață. Dacă oceanul nu va fi viu, nici pământul nu va fi, nici noi.

Trebuie să avem grijă de acesta și să mâncăm mai puține fructe de mare. Altfel, conform oamenilor de știință, până în 2048 oceanele vor fi lipsite de viață.

Deci fiecare persoană trebuie să facă o schimbare drastică în ceea ce consumă.

Ai niște sfaturi despre cum ar trebui să reacționeze înotătorii care se întâlnesc cu un rechin?

Nu trebuie să se panicheze. Chiar dacă este împotriva instictelor naturale, trebuie să rămână calmi și să își mențină privirea pe rechin.

Nu trebuie să se întoarcă cu spatele la el sau să înoate prea repede, pentru că îl va face să intre în starea de prădător și să îi vâneze.

Când rechinul se apropie nu trebuie să fie agresivi cu acesta, ci să îi împingă capul arătând că și ei sunt prădători dominanți, nu pradă.

Ce ne poți spune despre frica de rechini? Cum îi putem face față? Poate fi frica un aliat?

Când vine vorba de frica de rechini, în general, aceasta se bazează pe necunoaștere.

Majoritatea oamenilor nu vor vedea niciodată un rechin cu proprii lor ochi, ci își vor forma o părere despre aceștia pe baza titlurilor din ziare, precum „Devoratorul malefic de oameni ucide un localnic”.

Rechinii nu sunt malefici, nu devorează oamenii și nu îi pândesc în oceane așteptând să îi ucidă. De fapt, noi îi pândim pe aceștia și îi ucidem fără motiv.

Carnea lor nu este bună, iar înotătoarele nu au nutrienți.

Deci, cine ar trebui să fie cu adevărat speriat? Eu cred că rechinii.

Paul de Gelder i-a ajutat pe Will Smith și Mike Tyson să-și învingă teama de rechini

Noul sezon „Shark Week“ pune la dispoziţia telespectatorilor peste 20 de ore de conţinut despre prădătorii din adâncuri, din 17 august, pe parcursul unei întregi săptămâni, în fiecare seară, începând cu ora 00.00.

Episoadele speciale cu Will Smith și Mike Tyson vor putea fi urmărite sâmbătă 22 august și duminică 23 august, la Discovery Channel.

Citește și:

Rechinii au o viaţă socială mai complexă decât se credea până acum: Au relaţii care durează ani întregi

Ce-au descoperit oamenii de știință pe ochii celor mai mari rechini din lume

Încă o femeie a fost accidentată de o balenă cu cocoașă, în Australia. E al doilea caz în mai puțin de o săptămână

Sute de nave de pescuit chinezești au intrat în Insulele Galapagos și pun în pericol rezervația marină


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇