Ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire, a anunțat că împreună cu ministrul german al Economiei, Robert Habeck, va prezenta la începutul lunii martie un program pentru a elimina multe din reglementările, normele și altele asemenea, impuse de birocrația Uniunii Europene, despre care spune că împiedică creșterea economică și frânează dezvoltarea afacerilor în blocul comunitar.
„Alergăm într-o cursă economică de 100 de metri cu o ghiulea legată cu un lanț gros de picior”, a declarat Le Maire la Paris.
„Expansiunea economiei europene este încătușată de norme, reguli, directive și reglementări, plus o birocrație excesivă impuse de la Bruxelles”.
El a adăugat că toate acestea se aplică doar companiilor din UE, pe când afacerile din SUA și China sunt scutite de suprareglementări, transmite Bloomberg.
Le Maire a dat vina pentru stagnarea economiei europene pe suprareglementările practicate de Bruxelles și a adăugat că, împreună cu Habeck, vor detalia propunerea de eliminare a frânelor birocratice, în cadrul unei ședințe comune a guvernelor celor două țări, care va avea loc în 5 martie.
El a mai spus că dezvoltarea piețelor europene de capital este fundamentală pentru stimularea creșterii economiei UE.
Miniștrii de Finanțe din UE urmează să discute această problemă cu ocazia reuniunii de la sfârșitul acestei săptămâni care se va desfășura în Gent, Belgia.
Economia franceză în 2024 aproape de stagnare
Planul președintelui Emmanuel Macron de a moderniza perspectivele economice pe termen lung ale Franței și de a-și restabili finanțele publice afectate de deficit se confruntă cu dificultăți, după ce Guvernul a redus perspectivele de creștere pentru 2024.
Tot luni, ministrul francez de Finanțe a anunțat că a redus prognoza pentru acest an de creștere economică până aproape de stagnare, de la 1,4 la 1%. Perspectivele mai slabe l-au forțat, de asemenea, să anunțe tăieri de cheltuieli publice de 10 miliarde de euro, pentru a-și îndeplini angajamentul de reducere a deficitului bugetar al țării.
„Principiul responsabilității este să acționăm la momentul potrivit cu rigoare, dar fără brutalitate, pentru a păstra controlul asupra finanțelor noastre publice, a deficitelor și a datoriilor”, a declarat Le Maire, într-un interviu acordat televiziunii TF1.
Ministrul Bugetului, Thomas Cazenave, a fost și mai pesimist, spunând că este „foarte probabil” ca Guvernul să fie nevoit să facă o economie de peste 12 miliarde de euro anul viitor.
Deteriorarea perspectivei economiei franceze este o lovitură majoră președintele Emmanuel Macron, care și-a propus să îmbunătățească poziția fiscală a țării fără măsuri de austeritate sau majorări de taxe și impozite, bazându-se în schimb pe reformele pro-business și pe piața muncii care să aducă creștere economică.
„M-am angajat să nu măresc taxele”, a spus Le Maire, care este în funcție de când Macron a fost ales pentru prima dată președinte în 2017. „Le-am redus (taxele - n.red.) și nu ne vom abate de la această linie. Francezii nu mai suportă nicio taxă în plus.”
Franța, avertizată cu retrogradarea ratingului de țară
Strategia lui Macron a fost pusă sub presiune odată cu cheltuielile provocate de pandemia de Covid-19 după care a venit criza energetică declanșată de războiul din Ucraina.
În decembrie 2023, S&P Global Ratings a menținut perspectiva negativă pentru ratingul împrumuturilor Franței și a avertizat că în cazul în care cheltuielile guvernamentale și performanța economică afectează finanțele publice va retrograda ratingul.
Citeşte integral articolul Franța și Germania se revoltă împotriva Bruxelles: Cifrele și ”ghiuleaua legată de picior” pe Curs de Guvernare