Fondurile de pensii private au plătit peste 1 miliard de lei către 115.000 de beneficiari

Fondurile de pensii private au plătit peste 1 miliard de lei către 115.000 de beneficiari
Foto: Radu Crăciun

Fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu + Pilonul III facultativ) au realizat plăți în valoare de peste 1 miliard de lei (200 milioane euro) către un număr de aproape 115.000 de participanți și moștenitori, de la înființare și până la finele lunii septembrie 2021, potrivit statisticilor APAP. Cea mai mare parte din sumă a fost plătită de fondurile de pensii private obligatorii (605 mil. lei), restul fiind plătit de fondurile de pensii private facultative (397 mil. lei). Numărul plăților efectuate este doar ușor diferit: 59.000 la Pilonul II, față de 55.000 la Pilonul III.

ADVERTISING

„Depășirea unui volum de plăți de 1 miliard de lei pentru beneficiarii legali ai fondurilor de pensii private este un jalon important al poveștii de succes pe care o reprezintă sistemul de pensii private din România. Valoarea plăților făcute și ritmul în creștere al acestora pe măsură ce populația înaintează în vârstă sunt rezultatul unui sistem funcțional, a lichidității fondurilor și al performanței investiționale avute de la înființare”, a declarat Radu Crăciun, Președintele APAPR.

Potrivit legislației, ca dispoziție tranzitorie până la adoptarea unei legi de plată a pensiilor private, participanții sau moștenitorii acestora pot primi plățile din partea fondurilor de pensii fie ca sumă unică, fie sub formă de rate egale pe o durată de cel mult 5 ani.

ADVERTISING

Conform Codului fiscal în vigoare, singură sarcina fiscală asupra veniturilor încasate în urmă participării la un fond de pensii private este impozitul pe venit de 10%, aplicabil sumelor care depășesc o baza neimpozabila de 2.000 lei lunar. Tratamentul fiscal aferent sumelor provenite din participarea la fondurile de pensii private este identic cu cel corespunzător pensiilor din sistemul public (Pilonul I).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇