Pensiile private au trecut cu bine primul an de pandemie: Pilonul II a realizat un câștig de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 milioane de euro

Pensiile private au trecut cu bine primul an de pandemie: Pilonul II a realizat un câștig de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 milioane de euro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pensiile private au depăşit cu bine primul an de pandemie, anunță Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

”Revenirea parțială a piețelor financiare, dublată de managementul profesionist și o strategie de investiții inspirată a făcut ca fondurile de pensii private să recupereze spectaculos, depășind efectele nefaste ale pandemiei și realizând performanțe investiționale remarcabile în 2020”, anunță APAPR, într-un comunicat remis luni SpotMedia.ro.

Conform sursei citate, Pilonul II de pensii private obligatorii a realizat anul trecut un câștig de 6,2%, adică de trei ori peste inflație. Asta înseamnă câștig net de 900 de milioane de euro.

ADVERTISING

Program de guvernare: Cât şi când vor creşte pensiile (Document)

”Pensiile private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decât rata inflației de anul trecut, ceea ce în termeni monetari înseamnă că fondurile de Pilon II au produs în 2020 un câștig net exclusiv pentru participanți în valoare de 900 de milioane de euro (după deducerea tuturor comisioanelor).

Pe întreaga perioadă de funcționare (2008-2020), Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 8,17% (față de o inflație medie anuală de 2,97%), însemnând un câștig net pentru participanți de peste 3,5 miliarde de euro”, mai arată documentul.

ADVERTISING

La Pilonul II participă 7,6 milioane de cetățeni. Activele nete trec de 75 miliarde de lei (15,4 miliarde de euro).

Totodată, fondurile au făcut deja plăți de 397 milioane de lei către 46.000 de beneficiari (participanți și moștenitori ai acestora).

”În acest moment, peste 1 milion de români (adică 1 din 7) au acumulat mai mult de 20.000 RON în contul lor personal din Pilonul II”, potrivit APAPR.

Șeful ASF: Randamentul fondurilor de pensii private este foarte bun, chiar și acum în criză. Pilonul 2 nu va fi naționalizat

Rezultate pozitive, în ciuda pandemiei

În ciuda unui an greu pentru economie, pe fondul pandemiei de COVID-19, piața pensiilor private a reușit să obțină rezultate pozitive.

ADVERTISING

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), „piața pensiilor private a reușit să facă față provocărilor generate de criza COVID-19 punând în evidență capacitatea sistemului de pensii private de a obține profit pentru participanți, chiar și în condiții adverse. Reziliența sistemului în perioadă de criză este determinată atât de calitatea gestionării fondurilor de pensii, de optimizarea portofoliilor de investiții, cât și de activitatea de reglementare și supraveghere”.

Pilonul 2 de pensii private se încăpățânează să rămână pe plus în pofida pandemiei

Același este cazul și pentru Pilonul III:

”Și Pilonul III (pensiile private facultative) a înregistrat în 2020 rezultate pozitive, cu un randament mediu de 4,64%, ajungând la 527.000 de participanți și active nete de peste 2,9 miliarde RON în administrare.

Pe toată durata de funcționare, aproape 14 ani, fondurile de pensii facultative au realizat un randament mediu anual de 5,97%. În această perioadă, fondurile facultative au realizat plăți totale către beneficiari în valoare de 323 mil. RON, pentru 47.700 de cazuri de plată”, conform asociației.

”Sistemul de pensii private din România a trecut cu brio încă un test de rezistenţă, devenind și mai bine consolidat pentru a-i susține pe cei care vor ieși la pensie, dar și întregul ecosistem financiar. Într-o perioadă în care economia locală a resimțit impactul negativ al pandemiei pe multiple paliere, fondurile de pensii private au continuat să fie un factor de stabilitate pentru finanțarea companiilor românești listate la BVB și a datoriei publice”, a spus Andreea Pipernea, vicepreședintele APAPR, citată în comunicat.

Vezi și:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇