Eroare în ordonanța ieftinirilor la raft. Analist: E definiția din manualul de clasa a 11-a

Eroare în ordonanța ieftinirilor la raft. Analist: E definiția din manualul de clasa a 11-a

Mult aşteptatele şi trâmbiţatele ieftiniri ale alimentelor din supermarket s-ar putea să fie doar vorbe goale, pentru că ordonanţa adoptată vineri de Guvern conţine o eroare, care a trecut neobservată și care le permite rețelelor de retail să crească prețurile chiar şi mai mult.

Analistul financiar Radu Georgescu este cel care a explicat de ce planul de ieftiniri anunţat de premierul Marcel Ciolacu ar putea rămâne fără niciun rezultat.

"În această perioadă este foarte important sa ai un contabil bun în familie sau în firmă.

ADVERTISING

Chiar şi Guvernul are nevoie de un contabil bun.

În legea privind plafonarea preţurilor s-a scris că magazinele vor avea „ un adaos comercial maxim de 20% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului”.

Păi, din punct de vedere contabil, adaosul comercial este diferenţa dintre preţul de vânzare şi preţul de achiziţie.

Asta este definiţia din manualul de Economie de clasa a 11-a.

În ordonanţa Guvernului s-au trecut şi cheltuielile directe şi indirecte. Asta nu înseamnă adaos comercial, ci marja netă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În România niciun magazin nu are marja netă de peste 20%. Media marjei nete pentru magazine este între 5-10%.

Concluzie: Această ordonanţă nu va avea niciun efect. Mai mult, magazinele vor putea sa crească şi mai mult preţurile", a scris pe Facebook Radu Georgescu.

Radu Georgescu este partner la CFO Network, firmă specializată în contabilitate, audit, taxe și analiză financiară.

Guvernul a adoptat ieri ordonanța de urgență care are ca scop reducerea prețurilor la alimente.

Potrivit Ministerului Agriculturii, pentru o perioadă de 3 luni, cotele de adaos comercial pentru produsele alimentare prevăzute în anexa actului normativ vor fi limitate astfel:

ADVERTISING
  • a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maximum 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
  • b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
  • c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului.

Iată Lista de produse agricole și alimentare incluse în ordonanță


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇