Guvernul a aprobat joi constituirea unui grup de lucru pentru reforma întreprinderilor publice, coordonat de vicepremierul Dragoș Anastasiu, care va analiza situația companiilor de stat și va propune măsuri de reorganizare. Decizia a venit după ce președintele PSD Sorin Grindeanu a contestat vehement ideea formării unui grup consultativ format din experți din mediul privat, amenințând chiar cu o plângere penală.
Din noua structură de lucru vor face parte vicepremierul Marian Neacşu, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Justiţiei şi Secretarul General al Guvernului.
Grupul de lucru îl va informa permanent pe prim-ministru cu privire la stadiul atingerii obiectivelor, a mai anunțat Guvernul, potrivit Agerpres.
Obiectivele grupului de lucru
Grupul de lucru va analiza situația companiilor de stat și va propune măsuri pentru:
- asigurarea transparenței în gestionarea întreprinderilor publice
- reducerea numărului de membri în consiliile de administrație și în consiliile de supraveghere
- revizuirea indemnizațiilor de conducere, precum și a indicatorilor de performanță
- stabilirea unor indicatori de performanță financiari, relevanți pentru o activitate eficientă
- plan de dezvoltare sau de investiții conform strategiilor naționale
- reducerea personalului excedentar
În vederea atingerii acestor obiective, se propune publicarea datelor, sumelor și modificărilor legate de indemnizații, precum și criteriile de performanță.
Un alt obiectiv este reorganizarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) prin modificarea legislației aferente, în vederea monitorizării activității întreprinderilor publice relevante, cu respectarea indicatorilor stabiliți prin PNRR și conform standardelor OCDE.
- Dragoș Anastasiu face apel la bugetarii de lux care au venituri peste cel al președintelui să renunțe voluntar la o parte din bani
- Reforma companiilor de stat: 46% din profit reprezintă Hidroelectrica. 7 companii au pierderi de 2 miliarde. Principalele măsuri (Video)
Alte obiective sunt:
- inițierea modificării indicatorilor de performanță la propunerea ministerelor și AMEPIP și reducerea provizoratelor de la întreprinderile publice
- închiderea, fuziunea sau transferul acțiunilor întreprinderilor publice cu pierderi pentru mai mult de trei ani consecutiv
- listarea la bursă a unor întreprinderi publice
- extinderea numărului de companii agreate de ministere pentru pregătirea scrisorii de așteptare și a indicatorilor pentru selecție
- analiza arieratelor înregistrare de anumite întreprinderi publice
Ce se întâmplă cu Consiliul consultativ
Guvernul a decis să înființeze grupul de lucru interministerial după ce consiliul consultativ format din experții cooptați de vicepremierul Dragoș Anastasiu a atras reacția dură a liderului PSD, Sorin Grindeanu. Acesta a acuzat că inițiativa nu este formalizată și că ar putea genera „speculații” în legătură cu companiile listate la bursă, adăugând că „va face plângere penală dacă acest grup nu se oprește”.
În replică, economistul Iancu Guda a subliniat că este vorba despre o inițiativă onorifică, fără remunerație, formată din profesioniști de top din mediul privat, fără afiliere politică și fără acces la informații clasificate.
Rolul comisiei este strict consultativ, cu recomandări strategice privind buna guvernanță, transparența și eficiența companiilor de stat, a menționat Guda.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Dogioiu, a precizat joi că memorandumul adoptat de Guvern prevede exclusiv crearea grupului interministerial, iar grupul de consultanți va fi constituit ulterior.
„Memorandumul adoptat astăzi se referă la un grup de lucru alcătuit din miniștri, care are niște obiective foarte clare în privința acestei reforme a companiilor. Grupul de consultanți urmează să fie constituit după aceea, în momentul în care componența lui va fi clară. (…) În memorandumul adoptat astăzi nu este cuprins acest grup de experți.
Grupul de experți va funcționa, atunci când va funcționa, pe lângă acest grup de lucru constituit astăzi, prin acest memorandum. Dar memorandumul nu face nicio trimitere expresă la el", a arătat ea într-o conferință de presă la Palatul Victoria, la finalul ședinței Executivului.
Ioana Dogioiu a menționat că grupul de lucru format din manageri din domeniul privat va fi constituit, cel mai probabil, prin decizia prim-ministrului.
„Acel grup de experți încă nu funcționează ca atare. (…) Prima etapă procedurală este constituirea grupului de lucru interministerial, sub egida căruia va funcționa și acest grup consultativ. Toate lucrurile se fac etapizat.
Astăzi a fost constituit acest grup de lucru. Ceea ce a anunțat domnul vicepremier a fost tot planul, care include obiectivele pe care le are grupul de lucru, felul în care va lucra, țintele pe care le vizează", a adăugat ea.