„Ordonanța trenuleț” se apropie de forma finală. Reducere de cheltuieli de 1% din PIB. Patronatele cer și reducerea evaziunii. Sindicatele anunță proteste

„Ordonanța trenuleț” se apropie de forma finală. Reducere de cheltuieli de 1% din PIB. Patronatele cer și reducerea evaziunii. Sindicatele anunță proteste
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Coaliția formată din PSD, PNL UDMR şi grupul minorităţilor naţionale a încheiat sâmbătă discuțiile cu patronatele și sindicatele despre „ordonanța trenuleț”, care va fi adoptată luni.

Cea mai recentă variantă a proiectului de OUG prevede în continuare, printre altele, plafonări de salarii şi indemnizaţii pentru bugetari şi îngheţarea posturilor de la stat.

Potrivit unui document obţinut de Profit.ro, Guvernul a renunţat, însă, la intenţia de a diminua indemnizaţia de concediu medical (pentru boli obişnuite, nu cea pentru afecţiuni grave) de la 75% din salariu la 65%, iar reducerea sumelor acordate partidelor politice se va face prin diminuarea cu 25% faţă de suma de anul trecut.

De asemenea, valoarea voucherelor de vacanţă scade la 800 de lei şi se acordă dacă valoarea pachetului turistic achiziţionat este de cel puţin 1.600 de lei. Iniţial, Guvernul intenţiona să renunţe complet la voucherele de vacanţă. În 2024, valoarea unui voucher de vacanţă a fost de 1.450 lei.

ADVERTISING

Iar Federatia Sanitas a anunțat că reprezentanţii guvernului au acceptat o parte din solicitările sindicale, astfel că în sistemul sanitar şi de asistenţă socială se va acorda în continuare sporul pentru zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale.

În schimb, nu vor creşte în 2025 unele indemnizaţii, cum sunt cele pentru persoane cu dizabilităţi şi şomaj sau pragul minim al indemnizaţiei pentru creştere copil.

12/28/24 Consiliul National Tripartit

Principalele prevederi ale proiectului de OUG:

  • Salariile, sporurile şi alte beneficii acordate personalului din sectorul public se vor menţine la nivelul din noiembrie 2024.
  • Pensiile rămân îngheţate, însă ar putea fi majorate ulterior, la adoptarea bugetului pentru anul 2025.
  • Pensiile speciale şi indemnizaţiile nu vor fi indexate cu rata inflaţiei.
  • Angajările la stat vor fi îngheţate, cu excepţia posturilor unice, a situaţiilor în care procedurile de organizare de concurs au fost deja iniţiate.
  • Ordonatorii de credite vor putea face angajări pe 15% din posturile vacantate după adoptarea ordonanţei (sistemul de o angajare la şapte plecări).
  • Alocaţiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024
  • Indicatorul social de referinţă rămâne în 2025 la nivelul din 2024, astfel că nu se majorează o serie de beneficii care se calculează în funcţie de acest indicator, cum ar fi prima de inserţie, subvenţia pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială, valoarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului, alocaţia lunară de plasament, valoarea minimă a indemnizaţiei lunare de acomodare, în cazul adopţiei unui copil, indemnizaţia de şomaj pentru absolvenţi, indemnizaţia de şomaj, indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi, venitul minim de incluziune
  • Nu se vor acorda premii sau bonusuri. Plata sumelor din hotărâri judecătoreşti va fi eşalonată pe mai mulţi ani.
  • Subvenţia pentru partidele politice se diminuează cu 25% fata de anul 2024. Inițial, suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat urma să coboare de la 0,01%-0,04% din produsul intern brut (în prezent) la 0,005%-0,01% din PIB.
  • Reduceri limitate pentru transportul studenţilor şi alte categorii de facilităţi sociale. Astfel, studenţii ar putea primi reducere de 90% pentru transport rutier şi feroviar doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care se află instituţia de învăţământ. Guvernul a renunţat la intenţia ca reducerea la transport local în comun şi transportul cu metroul să fie de 50%.
  • Acordarea tichetelor sociale doar dacă acestea sunt integral decontabile din fonduri externe.
  • Măsuri specifice pentru operatorii economici de stat: Limitarea cheltuielilor salariale la nivelul anului precedent, cu excepţia influenţelor determinate de creşterea salariului minim.
ADVERTISING

După încheierea consultărilor cu sindicatele și patronatele, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că măsurile fiscal-bugetare agreate vor avea ca impact reducerea cheltuielilor bugetare cu 19 miliarde de lei, echivalentul a 1% din PIB.

Ciolacu mai spune că în cadrul consultărilor, reprezentanţii patronatelor au considerat necesare măsurile pentru limitarea cheltuielilor statului şi au apreciat că este nevoie de un efort major şi urgent de combatere a evaziunii fiscale.

În schimb, sindicatele amenință cu proteste, criticând măsurile ce urmează să fie luate de guvern.

Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, a declarat sâmbătă, după reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că s-a decis că acei bugetari care doresc voucher-ul de vacanţă de 1.600 de lei, trebuie să contribuie din salariu cu 800 de lei, jumătate din valoarea lui. El a confirmat și înghețarea pensiilor, despre care a spus că este imorală, dar și faptul că orele suplimentare nu vor mai fi plătite.

ADVERTISING

Potrivit liderului de sindicat, ultima variantă a Ordonanţei va fi transmisă în această seară, membrii Guvernului încercând să rezolve o parte din solicitările sindicatelor şi patronatelor. După ce va primi ultima variantă, Cartel Alfa va decide formele de protest pe care le va declanșa.

Și vicepreşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Gabriel Predica, a declarat, după reuniunea Consiliului Tripartit, că din punctul lor de vedere această ordonanţă reprezintă o tăiere pe linie a drepturilor salariale, iar sănătatea e sistemul cel mai afectat. Nu excludem proteste spontane în spitale, a mai anunţat sindicalistul.

Prevederile din ordonanță sunt criticate și de studenți, care spun că este vorba de un atac direct asupra viitorului tinerilor din România.

Forma finală a proiectului de ordonanță urmează să fie pusă în transparență publică, după care OUG va fi aprobată cel mai probabil într-o ședință de guvern ce va avea loc luni, 30 decembrie.

Dacă ordonanța nu este adoptată până la 1 ianuarie 2025, presiunea asupra bugetului de stat va fi uriașă, având în vedere majorările care ar intra automat în vigoare la începutul anului viitor.

În ceea ce privește bugetul pentru anul viitor, acesta urmează să fie finalizat și adoptat de guvern în prima săptămână din ianuarie și va fi supus aprobării Parlamentului într-o ședință extraordinară.

Față de bugetul inițial, guvernul a cheltuit în anul 2024 o sumă suplimentară de 69 de miliarde de lei, reprezentând 3,92% din PIB.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇