Despre leasing, pe înțelesul tuturor. Câteva întrebări la care să răspunzi, înainte să cumperi o mașină

Despre leasing, pe înțelesul tuturor. Câteva întrebări la care să răspunzi, înainte să cumperi o mașină

Leasing, credit sau cash? Mașină nouă sau second hand? Decizia de a cumpăra o mașină face parte din acele decizii ce trebuie luate cu maximă responsabilitate, pentru a nu-ți deregla echilibrul financiar dobândit odată cu economiile, asigurările și micile investiții pe care ai reușit poate să le faci până acum.

Înainte să cumperi o mașină trebuie să analizezi cu atenție care sunt nevoile tale reale și care este bugetul pe care ești dispus să îl aloci, dincolo de prețul pe care îl plătești pentru a te bucura de noua ta mașină.

De ce ai nevoie de mașină?

Răspunsul la această întrebare te va ajuta să alegi dacă vei lua o mașină nouă sau second hand, mai mare sau mai mică, o motorizare mai bună sau puncte în plus la capitolul siguranță.

Dacă planul tău este ca în viitorul apropiat să-ți întemeiezi o familie, poate că n-ar fi o idee prea bună să-ți iei o mașină în două locuri, decapotabilă, nu-i așa?

ADVERTISING

Dacă îți dorești o mașină nouă, trebuie să fii conștient că își va pierde până la 30% din valoare în momentul în care iese din showroom. Asumarea este cu atât mai importantă dacă nu ai toată suma necesară și alegi să cumperi acea mașină în leasing sau apelând la un credit.

Decizia, odată luată, nu poate fi schimbată ușor și orice schimbare poate avea costuri semnificative.

Cât cheltuiești cu o mașină?

În afară de prețul mașinii, ține cont că an de an va trebui să plătești RCA, CASCO (dacă alegi o mașină nouă), rovinieta, impozit, diverse reparații, anvelope, dar și costuri de întreținere, costuri cu parcarea, chiar și valoarea carburantului trebuie inclusă în calcul.

Specialiștii spun că, pentru a nu-ți destabiliza echilibrul financiar, valoarea mașinii nou cumpărate nu trebuie să depășească echivalentul a șase luni din veniturile familiei. Calculul ține cont tocmai de aceste cheltuieli asociate mașinii.

ADVERTISING

Dar dacă deprecierea majoră a valorii mașinii noi și costurile care vin după achiziție nu reprezintă un impediment pentru tine, hai să vedem ce este leasing-ul și cum poate funcționa el în avantajul tău.

Ce este leasing-ul?

Leasingul este cel mai adesea folosit de companii, iar operațiunea de leasing reprezintă o procedură prin care un intermediar specializat (care nu este o bancă), achiziționează o mașină și apoi o închiriază unui beneficiar care plătește o „taxă de leasing”. În această situație, cel care folosește mașina nu este și proprietarul ei.

Astfel, părțile unui contract de leasing sunt: utilizatorul, finanțatorul (de regulă, este o societate comercială specializată) și producătorul.

Într-un contract de leasing sunt menționate părțile, descrierea exactă a bunului, valoarea totală, valoarea ratelor și termenul lor de plată, perioada de utilizare în sistem de leasing și clauza privind obligativitatea asigurării bunului.

ADVERTISING

Vorbim de „bunuri” pentru că nu doar mașinile pot constitui obiectul unui contract de leasing. Sunt diverse echipamente, aparate, utilaje și chiar imobile ce pot fi incluse într-un contract de leasing. La finalul perioadei de leasing, utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului.

Revenind la mașină, aceasta trebuie să fie mereu asigurată, atât RCA (posibile pagube produse terților în caz de accident) cât și CASCO (pentru daunele asupra mașinii, în caz de accident). Cele două asigurări sunt obligatorii pe toată durata contractului de leasing și se regăsesc în costul leasingului.

Cheltuielile de întreținere și reparații revin de regulă utilizatorului, dar pot reveni și proprietarului (compania de leasing), mai ales în cazul leasingului operațional.

Leasing financiar sau credit?

Presupunând că nu dispui de toată suma necesară sau nu ți se pare o idee bună să blochezi atâția bani cu o achiziție, ai trei variante: credit auto, credit de nevoi personale sau leasing. Dar care sunt diferențele?

În primul rând, dacă alegi să-ți iei o mașină prin credit auto sau credit de nevoi personale, tu devii proprietarul mașinii. În cazul operațiunii de leasing, proprietarul autoturismului este compania de leasing până la încheierea contractului, când ai posibilitatea să îl cumperi.

La capitolul costuri, costul creditului auto este mai mare decât al creditului de nevoi personale, dar mai mic decât la leasing.

În plus, în cazul creditului de nevoi personale suma finanțată e mai mică, așadar nu-ți poți lua tocmai o mașină de lux.

Peste leasing, la capitolul costuri și beneficii deopotrivă, se află leasingul operațional. În rata pe care o plătești în cadrul leasingului operațional ai inclus totul, de la CASCO până la schimbul de ulei, dar și deprecierea mașinii.

Dacă la leasingul financiar, la sfârșit poți să devii proprietar al mașinii, la leasingul operațional pur și simplu faci schimb de mașină și tu știi tot timpul că ai o mașină nouă, cu care nu ai griji, de care se ocupă altcineva.

Tocmai de aceea leasingul auto este un instrument la îndemâna acelor antreprenori care vor să crească o afacere deja inițiată și care nu au capitalul necesar pentru a-l investi în parcul auto și nici nu au garanțiile necesare.

Prin operațiunea de leasing auto, acești antreprenori câștigă un suport în afacerea lor și o investiție de capital în bunuri.

În loc să le cumpere, companiile le închiriază (similar plății în rate), cu mai puțină birocrație în spate (leasingul e mai rapid, cu aprobare mai facilă), ceea ce este foarte important pentru o afacere.

Așadar, iată o altă ocazie să-ți pui în valoare toate cunoștințele de educație financiară pe care ți le-ai însușit până acum și să iei cea mai bună decizie pentru bugetul tău și al famiiliei tale.

De toți banii by BT - Totul despre leasing, cu Costin Giurgea & Hype Fox
Acest articol face parte din proiectul spotmedia.ro Finanțe pe Înțelesul Tuturor, susținut de Banca Transilvania.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇