S-ar putea pune poprire şi pe conturile Revolut. Ce a decis instanţa, ce spun executorul şi compania britanică

S-ar putea pune poprire şi pe conturile Revolut. Ce a decis instanţa, ce spun executorul şi compania britanică

Conturile Revolut deținute de români ar putea fi poprite, după ce două instanțe au stabilit deja un precedent în acest sens. Mai exact, s-a instituit poprire pe conturile deținute de doi români pentru a recupera datoriile unei bănci.

Deciziile au fost date de judecătoriile din Buftea și Slobozia și momentan nu sunt definitive, aşa că rămâne să vedem hotărârile din apel.

Conturile în lei ale clienților Revolut din România sunt deschise la Libra Internet Bank, în baza unui parteneriat, aminteşte Clujjust.ro.

ADVERTISING

Cei doi români au făcut plăți către BCR dintr-un cont Revolut. Apoi, BCR a chemat în instanța civilă Libra Bank, printr-o companie de executări silite din București, la finalul anului trecut, și a cerut instituirea popririi pe conturile celor doi asupra cărora BCR avea decizii definitive de executare silită.

„În urma unor plăți parțiale primite în dosar, am observat că aceste plăți vin din conturi de Libra Bank prin intermediul emitentului de monedă electronică Revolut. În urma acestei informații, am dispus înființarea popririi asupra acelor conturi deschise la Libra Bank.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ambele instanțe au surprins ceea ce noi am scos în evidență, și anume debitorul este clientul Libra Bank, întrucât Revolut a acționat în calitate de mandatar al acestuia și a deschis conturi de plăți la acea unitate bancară. Legea spune că emitentul de monedă electronică deschide conturi nu în nume propriu, ci în numele clienţilor”, a declarat Sandu Ionuț, executor judecătoresc, pentru ProTv.

Cei de la Libra Bank nu au fost de acord să pună poprire, afirmând că titular al contului este Revolut.

„Libra Internet Bank este furnizor de tehnologie bancară către Revolut, iar Revolut gestionează în totalitate relația cu clienţii săi. Un client Revolut nu este și un client Libra Internet Bank, toate serviciile oferite de către Revolut fiind complet gestionate de către Revolut”, a explicat banca.

ADVERTISING

Instanțele au validat însă poprirea și au cerut Libra Bank să plătească datoriile din conturile Revolut.

Reacția Revolut

Reprezentanţii Revolut au declarat că respectă toate reglementările şi cooperează cu autorităţile statului în privinţa reducerii fraudelor, evaziunii fiscale şi a spălării de bani.

"Revolut este o instituție financiară care activează în România și cooperează pe deplin cu autoritățile de reglementare și autoritățile statului în privința reducerii fraudelor, a evaziunii fiscale și a prevenirii spălării banilor. (…) Tocmai prin prisma acestor elemente de reglementare, considerăm că Revolut nu este expus la utilizări iresponsabile mai mult decât orice altă instituție financiară reglementată în Europa", a transmis Departamentul de Comunicare al Revolut, potrivit Observator News.

Dacă deciziile din primă instanță se mențin, s-ar naște un precedent judiciar care ar obliga Libra și Revolut să-și reconsidere termenii parteneriatului. De asemenea, românii nu se vor mai putea baza pe faptul că își pot păstra banii în conturi Revolut, feriți de ANAF sau de alte bănci la care au datorii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇