De la 1 iulie, Fiscul începe verificarea persoanelor fizice. Șeful ANAF explică ce se va întâmpla

De la 1 iulie, Fiscul începe verificarea persoanelor fizice. Șeful ANAF explică ce se va întâmpla

De la 1 iulie, Fiscul va începe verificările la persoanele fizice. Recent, șeful ANAF, Lucian Heiuș, a anunțat că instituția a făcut o analiză de risc și a constatat că 561.000 de persoane au acumulat, între 2016 și 2020 o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro.

Heiuş a explicat, vineri seară, la Digi24, cum va decurge controlul Fiscului la persoanele fizice.

”Va primi un aviz în care va fi înştiinţat că va urma să fie verificată situaţia fiscală personală. Există de un termen de 60 de zile în care trebuie să depună o declaraţie de patrimoniu şi de venit. Poate să mai ceară o amânare cu 30 de zile până va depune această declaraţie care este un formular tipizat. El seamănă foarte mult cu declaraţiile de avere şi de interese pe care le depun bugetarii.

ADVERTISING

Poate să pregătească alte înscrisuri şi alte documente prin care să justifice sumele respective, de unde le-a obţinut ce este cu ele. Începe apoi verificarea propriu-zisă care este o activitate pe care noi o facem cumva colaborând foarte de aproape cu persoana respectivă.

Este invitat la ANAF, i se dă posibilitatea controlul să aibă loc la sediul ANAF-ului sau la domiciliul lui, unde decide. Poate să fie reprezentat de un avocat, un consultant, de oricine doreşte.

Sunt regulile generale care sunt aplicate, încep aceste verificări, vedem discutăm, încearcă să probeze, noi punem la dispoziţie probele pe care le avem noi, clarificăm întreaga situaţie.

ADVERTISING

În final, după ce ajungem sau nu ajungem la un numitor comun, se face acea diferenţă, se stabileşte suma impozabilă, se calculează impozitul şi accesoriile aferente pe diferenţa pe care noi considerăm că ar trebui să o plătească.

Sper să fie o situaţie care să fie acceptată de persoană. Se emite actul administrativ fiscal, o decizie de impunere şi ea poate să fie achitată sau persoana fizică respectivă are posibilitatea să o conteste. Dacă la contestaţii îi este respinsă, contestaţia va putea să meargă în instanţă. Şi atunci când merge în instanţe devine public inclusiv cine este persoana respectivă”, a declarat Lucian Heiuş, citat de News.ro. 

ADVERTISING

Cea mai mare sumă investigată - 4 milioane de euro

El a mai spus că cea mai mare sumă investigată la o persoană fizică dintre cele care vor fi controlate de la 1 iulie este de 4 milioane de euro. Bani care au fost ușor de identificat prin mecanisme simple.

”Noi vorbim doar strict ce am putut să identificăm la vedere cumva, sigur. Când vom face cercetări mai amănunţit, e posibil să ajungem chiar mai departe. Nu vă spuneam că avem posibilitatea să verificăm chiar conturi din alte state. Nu am ajuns acolo, pentru că sunt, din păcate, foarte mulţi la care identificăm doar prin aceste mecanisme simple, clare şi care sunt la dispoziţia noastră foarte facil. Da, este o diferenţă de 4 milioane de euro, procedura de control nu este foarte complicată”, a explicat Heiuş.

Întrebat dacă printre persoanele vizate se numără şi bugetari, Heiuş a zis că evită astfel de analize.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇