Ministerul Finanțelor a reușit să acopere, până la data de 21 mai, aproximativ 50% din necesarul brut de finanţare al Guvernului din acest an, care se ridică la 232 de miliarde de lei.
În termeni nominali, Ministerul de Finanțe a împrumutat de pe piețe, interne și externe, până la data de 21 mai a acestui an, circa 114,72 miliarde de lei, adică undeva la 22,5-23 miliarde de euro, cu aproximativ 5 miliarde lei mai mult față de împrumuturile din primele 5 luni din 2024.
În cutuma anilor trecuți, Guvernul a ieșit pe piețele externe la început de an pentru a atrage finanțare masivă. La fel ca în 2024, anul acesta a fost marcat de alegeri. În contextul în care se anticipa cel mai probabil o volatilitate din alegeri, Ministerul Finanțelor a încercat să acopere o bună parte din necesarul de finanțare în prima parte a lui 2025.
Oferte mici și dobânzi mari – Investitorii nu s-au mai lăsat păcăliți de angajamentele României
Astfel, după primele 3 luni din an, Finanțele au făcut împrumuturi de 94 miliarde de lei, în mare parte la dobânzi mai mari ca în 2024. Asta în condițiile în care deficitul bugetar (ESA) a ajuns la 9,3% din PIB, nivel de pandemie sau recesiune gravă, iar investitorii nu s-au mai lăsat păcăliți de angajamentele României.
În aprilie, lună în care cererea pentru titluri de stat românești s-a deteriorat pe măsură ce ne-am apropiat de alegeri, Ministerul de Finanțe a împrumutat de pe piața primară locală 7,48 miliarde de lei, în mod relativ surprinzător sub valoarea anunțată la început de lună (7,69 miliarde de lei).
Ulterior, în decursul lunii mai, respectiv până în data de 21 mai, lună în care piețele financiare locale au fost lovite puternic de criza electoralo-guvernamentală, ieșiri masive de capital și o pierdere a încrederii în România, Finanțele au atras de pe piața locală doar 2,73 miliarde de lei și aproape 1,6 miliarde de euro. Ministerul și-a redus calendarul de emisiune în mai, atrăgând în mare parte exclusiv finanțări pe termen scurt.
Dobânzile sunt trase în sus de faptul că România trebuie să împrumute 12% din PIB în acest an
Aproape două treimi din suma totală atrasă până acum, până la data de 21 mai, reprezintă finanțări luate de pe piața internă.
În ceea ce privește dobânzile suverane și piața de datorie, încheierea ciclului electoral și victoria candidatului pro-european Nicușor Dan în alegeri a detensionat piețele și a calmat investitorii.
Dobânzile din piața secundară de obligațiuni au revenit ulterior la nivelul de dinainte de alegeri.
Citeşte integral analiza De unde și cu ce dobânzi: Guvernul a ajuns cu împrumuturile din acest an la 115 mld. lei – adică 50% din necesarul pe 2025 pe Curs de Guvernare