Cum sunt protejaţi francezii de stat, ca să nu simtă scumpirile la energie

Cum sunt protejaţi francezii de stat, ca să nu simtă scumpirile la energie

Guvernul francez intenționează să cheltuiască 45 de miliarde de euro pentru a proteja populația și companiile de creșterea costurilor energiei și pentru a reduce inflația.

Majorarea tarifelor la gaze și electricitate va fi plafonată la 15%, începând din ianuarie. Creșterea prețurilor la energie este plafonată în prezent la 4% și va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului, potrivit unei scheme denumită „bouclier tarifaire” („scut tarifar”), relatează The Guardian.

Gabriel Attal, ministru al Acțiunii și Conturilor Publice din Franța, a declarat într-un interviu acordat publicației Le Journal du Dimanche că plafonarea prețului la combustibili ar bloca creșterea facturilor la gaze și electricitate la 15%, în loc de 120%, cum ar dicta piaţa liberă.

ADVERTISING

În lipsa plafonării de 4% din acest an, raportată la tarifele din noiembrie 2021, cu trei luni înaintea invaziei Rusiei în Ucraina, facturile francezilor ar fi crescut cu 60% la gaze și 45% la energie electrică, a estimat ministrul.

Guvernul se așteaptă ca efortul bugetar al măsurilor de protecție socială să fie redus de la 45 la 12 miliarde de euro prin veniturile obținute din taxele speciale impuse companiilor energetice.

Statul francez este acționar majoritar la EDF, cel mai mare furnizor de electricitate al țării, și intenționează să preia controlul total al companiei, precum și acționar majoritar la compania Engie, fosta Gaz de France.

ADVERTISING

Autoritățile vor folosi trei miliarde de euro pentru sprijinirea companiilor franceze amenințate de explozia tarifelor la energie, în special a celor "expuse la competiția internațională".

Alte măsuri pe care le va lua guvernul francez:

  • Plafoanele pe baza cărora se calculează impozitul pe venit vor fi majorate cu 5% anul viitor, pentru a combate efectele inflației. Astfel, cineva care câștigă 2.000 de euro pe lună ar rămâne cu 200 de euro în plus.
  • Salariile profesorilor vor fi majorate.
  • Crearea a 10.000 de posturi în sistemul public. 2.000 dintre acestea vor fi pentru cadre didactice.
  • Finanțarea a 6.000 de locuințe pentru refugiați și solicitanți de azil.
ADVERTISING

Autoritățile franceze se așteaptă ca inflația să rămână la nivelul de 6% în următoarele luni și să scadă la 4% în 2023.

A doua prioritate a Guvernului este menținerea cheltuielilor publice la mai puțin de 5% din PIB și reducerea acestora la 3% până în 2027.

"Cea mai importantă și cea mai urgentă provocare pentru Franța este să reducă presiunea inflației. Nu vrem să mărim taxele și ne dorim să protejăm gospodăriile", a declarat luni ministrul francez de Finanțe, Bruno Le Maire.

Prognoza economică de la începutul acestei luni indica o scădere a creșterii economice a Franței la 1% pentru 2023, de la 2,7% anul acesta, estimare considerată optimistă de către Consiliul Finanțelor Publice, un organism economic independent.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇