Cum reduci riscurile când investești în criptomonede

Cum reduci riscurile când investești în criptomonede
ishant-mishra-UXEJDX4SqdE-unsplash-1

Românii dornici de îmbogățire rapidă pot pierde bani serioși, dacă investesc haotic în criptomonede. În schimb, dacă acordă puțin timp și răbdare pentru propria pregătire personală, pot deveni investitori de succes. Toți cei pasionați de domeniul investițiilor știu deja că tranzacționarea criptomonedelor oferă multe avantaje, însă presupune și volatilitate ridicată și potențial mare de pierderi. Așadar, pentru un bun management al riscului, este important să luăm în calcul și acele alternative oferite de casele de brokeraj, precum CFD-urile cu suport pe criptomonede.

De ce tranzacționarea pe un Exchange cripto este riscantă?

Criptomonedele oferă posibilitatea de a face tranzacții digitale, prin intermediul unor ”tokenuri” sau ”monede” virtuale, dar aceste sisteme sunt gestionate de entități private și nu sunt reglementate de nicio instituție oficială de stat. Mai mult, proprietarul cheilor de administrare nu este clientul, ci platforma de Crypto Exchange pe care se desfășoară tranzacțiile cu monede virtuale. 

Multe crypto-exchange-uri s-au închis brusc fără niciun avertisment, fie din cauza falimentului, fie din cauza unor înșelătorii planificate, iar fondurile investitorilor au dispărut definitiv. În alte cazuri, unele Crypto Exchange-uri au fost atacate de hackeri și, înainte ca cineva să poată stăvili pericolul virtual, fondurile clienților s-au pierdut complet. Chiar și atunci când totul se desfășoară în condiții de bună credință,  Crypto Exchange-urile sunt deschise  24 ore / 7 zile pe săptămână și, în acest context,  lichiditatea poate fi foarte redusă. Câteva știri legate de un anumit proiect pot schimba dramatic prețul unei criptomonede într-un timp foarte scurt.

ADVERTISING

Criptomoneda cea mai cunoscută, Bitcoin, a ajuns să coste într-un an cât un apartament, de la un minim de 4.000 USD în martie 2020 la un maxim de 42.000 USD în ianuarie 2021, având o creștere de peste 10 ori. Apoi, în doar câteva zile, a ajuns să scadă brusc cu aproape 30%, înapoi spre 30.000 USD. În aceste zile, valoarea ei a urcat iarăși mult pendulând în jurul a 66.000 USD.

Observăm, așadar, că Bitcoin și alte criptomonede au adesea evoluții extreme în ambele sensuri. Astfel, pierderile pot fi pe măsura câștigurilor sau chiar mai mari.

Casele de brokeraj sunt platforme care oferă un efect de levier pentru tranzacționarea criptomonedelor fără a deține neapărat activele de bază, la fel ca în cazul CFD-urilor pentru acțiuni și perechi valutare.

Care sunt avantajele tranzacționării de Crypto CFD?

Ce faci când prețul criptomonedelor scade? Știi că există variante să faci profit și din scăderile de preț și nu numai din creșteri? De asemenea, dacă ai deja activele cumpărate și prețul începe să scadă, știai că ai alternative să te protejezi împotriva acestei scăderi “înghețând” rezultatul tranzacției până când se termină scăderea? Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul CFD-urilor care oferă o facilitate unică, și anume cea de short selling sau vânzare în lipsă. Practic, poți vinde acum ceva ce nu ai, și răscumpăra mai târziu la un preț mai mic, marcând diferența de preț ca și profit pe un trend în scădere. În contextul activelor care înregistrează o volatilitate crescută, unul dintre avantajele CFD-urilor este posibilitatea de a investi nu doar atunci când prețul crește, dar și atunci când prețul scade.  Așadar, presupunând că ai o poziție de cumpărare și prețul începe să scadă, nu te panica, poți deschide o poziție short (vânzare în lipsă) de același volum cu cea de cumpărare, înghețând astfel rezultatul tranzacției până când trece perioada de fluctuații nedorite.

ADVERTISING

Deci CFD-urile permit deschiderea așa-numitor poziții de investiții „short”, prin intermediul cărora poți vinde acum ceva ce nu ai, și răscumpăra mai târziu la alt preț, marcând diferența de preț dintre cele două momente. Acest lucru înseamnă că o tranzacție poate fi profitabilă atunci când prețul instrumentului financiar scade. 

O poziție short (vânzare în lipsă) este opusul unei poziții long (adică tranzacția clasică de cumpărare), unde o creștere a prețului generează un profit. Pentru o poziție short, dimpotrivă, scăderea prețului generează profit.

Așadar, dacă ești de părere că prețul Bitcoin, de exemplu, o să scadă, atunci poți profita de această evoluție cu ajutorul unui tranzacții short (de vânzare) pe Bitcoin CFD.

CFD-urile pot reprezenta o categorie de instrumente financiare utile pentru a reduce riscul într-o situație de piață incertă. Instrumentele de tip CFD dețin un avantaj față de alte instrumente derivate, deoarece sunt mai accesibile și oferă un grad mai mare de flexibilitate în ceea ce privește dimensiunea poziției. 

„Efectul de levier” – învață să tranzacționezi ca un trader profesionist

Investițiile cu efect de levier pot fi benefice, deoarece nu trebuie să deții capital mare la început pentru a efectua tranzacții de valoare mare. Pe de altă parte, însă, acest lucru implică de asemenea un risc ridicat deoarece, cu cât valoarea tranzacției este mai mare, cu atât sunt mai semnificative efectele fluctuației pieței asupra soldului întregului cont și a rezultatului tranzacției, fie profit, fie pierdere.

ADVERTISING

Marja este un element cheie al investițiilor cu levier. Este, de asemenea, cunoscută sub numele de depozit în marjă. Spre exemplu, pentru a controla o poziție de 30.000 EUR cu un efect de levier de 1:30, trebuie să blochezi o marjă de 1.000 EUR. Aceasta înseamnă că poți controla 30.000 EUR cu 1.000 EUR, iar cei 1.000 EUR sunt blocați ca marjă pentru a utiliza efectul de levier.

Marja este frecvent exprimată ca procent, ceea ce arată automat ce efect de levier maxim poate fi utilizat. Dacă marja necesară pentru un instrument dat este de 3,33%, aceasta înseamnă un efect de levier maxim posibil de 30: 1. În cazul în care marja este de 5%, efectul de levier va fi de 20:1, iar pentru 10% - 10:1. Astfel, cu cât este mai mic procentul de marjă, cu atât este mai mare efectul de levier care poate fi utilizat pentru a deschide o tranzacție și invers.

Levierul poate fi utilizat cu succes în cazul CFD-urilor cu suport pe criptomonede deoarece, spre deosebire de investițiile tradiționale, acesta permite angajarea, într-o investiție, doar a unei părți a capitalului disponibil. 

Dimensiunea levierului diferă în funcție de furnizor. Spre exmplu, la XTB levierul pentru Criptomonedele CFD este de 1:2, ceea ce înseamnă că investitorul are nevoie de 50% din valoarea totală a tranzacției pentru a deschide o poziție.

Cum te poți apăra de fluctuațiile criptomonedelor?

O modalitate foarte bună de a limita riscul de pierdere este reprezentată de operațiunile de hedging, strategie de investiții care vizează limitarea impactului negativ al schimbării prețurilor, de exemplu, la Bitcoin, prin deschiderea unei poziții opuse, de vânzare în lipsă, pe instrumentele derivate. Spre deosebire de majoritatea tehnicilor de investiții, hedging-ul nu presupune obținerea de profit, ci limitarea pierderilor. 

Poate părea complicat, dar, în realitate, această tehnică este foarte populară printre investitori, fiind ușor de implementat. Practic,  hedging-ul îi ajută pe investitori să își  înghețe tranzacțiile deja existente pentru a se feri de fluctuațiile nedorite ale pieței. 

Un alt avantaj al CFD-urilor îl reprezintă numărul instrumentelor suport. O astfel de varietate le permite investitorilor să realizeze operațiuni de hedging nu doar în cazul investițiilor în criptomonede sau acțiuni, ci și în cazul unor portofolii mai complexe.

O platformă cu instrumente de administrare a riscului

Investitorii în criptomonede CFD au nevoie de o platformă de tranzacționare care să aibă integrate instrumente de administrare a riscului – ordine de tip SL (stop loss) și TP (take profit).

Stop loss (SL) -  Acesta este un ordin pe care clientul îl setează preventiv și care protejează, fiind folosit de traderi pentru a limita riscul în tranzacționare. În cazul unui ordin SL, acesta este practic o comandă dată de trader ca, dacă prețul ajunge la un anumit nivel specificat de investitor, să se inițieze închiderea automată a tranzacției, chiar dacă investitorul nu este conectat la platforma de tranzacționare xStation.

TP (take profit) - Un ordin similar cu cel de Stop Loss, doar că este folosit pentru marcarea profiturilor. 

Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 72% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.