Firmelor germane nu le merge bine. CDU, CSU şi SPD vor să schimbe acest lucru. Economişti de top se îndoiesc că măsurile avute în vedere ar fi cele corecte.
„It’s the economy, stupid” („Este vorba de economie, prostule”) – această propoziţie a jucat un rol decisiv într-o campanie electorală pentru alegerile prezidenţiale americane în urmă cu mai multe decenii. Ea rămâne până în ziua de azi importantă în lumea întreagă. Când economia într-o ţară merge bine, atunci există locuri de muncă şi venituri, încasările fiscale abundă în bugetul de stat, care își poate finanţa astfel cheltuielile.
În Germania, economia nu a mers bine în ultimii trei ani. Creşterea economică a fost ca şi inexistentă, în industria mare consumatoare de energie au fost desfiinţate mai multe unităţi de producţie. În concurenţa din plan internaţional, companiile germane sunt tot mai puţin competitive, exporturile au scăzut şi ele constant.
Expertizele din prima parte a anului nu sunt optimiste
Nu se întrevede o revenire rapidă a economiei germane - acest lucru rezultă din prognozele făcute la începutul anului de institutele economice principale din Republica Federală. Şase economişti din Germania şi Austria au prezentat aceste prognoze la Berlin. Pentru 2025, s-ar aştepta o creştere a PIB-ului german de doar 0,1%. Pentru 2026, ar fi vorba de un plus de 1,3%.
Starea proastă a economiei germane este accentuată de taxele vamale impuse de preşedintele american Donald Trump, care sporesc nesiguranţa politico-economică actuală. Doar tarifele punitive impuse la importurile de aluminiu, oţel şi autoturisme ar tăia anual 0,1 puncte procentuale din creşterea PIB-ului german. Trump a îngheţat pentru 90 de zile taxele impuse UE, dar când acestea vor intra în vigoare, efectele lor negative s-ar putea chiar dubla, avertizează cercetătorii.
Datoriile de stat să fie soluţia?
Nu este deci deloc o situaţie bună de pornire pentru noul guvern care va prelua conducerea la Berlin. Partidele conservatoare CDU şi CSU şi cel social-democrat SPD tocmai au căzut de acord cu privire la noul contract de coaliţie. Una din prevederile centrale ale acestuia: revitalizarea economiei.
Ar trebui să ajute în acest sens faptul că îndatorarea de stat a fost relaxată: pentru apărare nu mai există practic limită, pentru infrastructură şi protecţia climei ar urma să stea la dispoziţie 500 de miliarde de euro din credite noi pentru următorii 12 ani. Economiştii atrag atenţia că aceşti bani trebuie folosiţi judicios. În industria înarmării şi în cea de inginerie civilă, de exemplu, comenzile abundă deja iar o înmulţire a lor ar duce practic la o majorare a preţurilor şi la inflaţie.
Datoriile ridicate implică dobânzi ridicate
Până de curând, aşa-numita frână a datoriilor, ancorată în Constituţie, permitea o îndatorare a statului de doar 0,35% din PIB. Noul spaţiu de manevră obţinut înseamnă un prag de îndatorare crescut până la 3,7 procente. "Este o majorare semnificativă", conchide Torsten Schmidt de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Economică (RWI). Colegul său Stefan Kooths de la Institutul pentru Economie Mondială din Kiel avertizează cu privire la pericolele existente.
Pentru credite se plătesc dobânzi iar până în 2037 muntele de datorii ar putea fi atât de mare în Germania, încât noile credite care vor putea fi luate de stat vor fi folosite doar pentru plata dobânzilor la împrumuturile deja contractate. "O îndatorare mai ridicată nu rezolvă lipsurile ci amână doar conflictele privind repartizarea resurselor. În acest fel, spaţiul de manevră pentru liderii politici viitori va fi mult mai limitat", spune Kooths.
Problema cea mai mare este cea demografică
De aceea ar fi important să fie abordate probleme structurale ale Germaniei: îmbătrânirea populaţiei, reducerea forţei de muncă, plăţile sociale ridicate, birocraţia excesivă. Toate sunt lucruri care pot influenţa negativ forţa economiei, pentru că mai puţini oameni activi produc mai puţin iar costurile continuă să crească.
Kooths compară economia germană "cu un vehicul supraîncărcat cu frâne uzate". Îl poţi accelera pe termen scurt, "sporind activitatea prin cheltuieli de stat mai mari. Dar pe termen lung motorul nu face faţă." Pentru o dinamică sustenabilă pe termen lung, Germania ar avea nevoie de "reparaţii capitale", cere Kooths.
Se amână reformarea sistemului social
Când o societate îmbătrâneşte, trebuie plătite mai multe pensii, cresc costurile cu sănătatea şi îngrijirea. Aceste cheltuieli trebuie finanţate de cei care lucrează şi de companii - cele două surse îşi împart în Germania costurile care trebuie plătite caselor de asigurări sociale. Lucrurile trebuie schimbate, se cere în expertiza prezentată recent. Sistemul de asigurări sociale ar trebui adaptat la schimbările demografice actuale.
Dar mai ales SPD ezită să aprobe această reformă. Social-democrații doresc să păstreze stabil nivelul pensiilor și nu privesc cu ochi buni reducerea cheltuielilor sociale ale statului. Deoarece conservatorii și SPD nu au ajuns la un acord pe acest subiect, lucrurile vor fi dezbătute mai departe de grupuri de lucru.
Expertul Kooths critică această "tragere de timp". Ar fi clar ce ar trebui făcut - și repede. "Ar trebui să fie făcut totul rapid. Cu cât se prelungește mai mult actuala situație, cu atât mai multe subvenții trebuie plătite pentru a acoperi găurile, cu atât mai inatractiv devine mediul economic german."
Mai puţină birocraţie
Germania este sufocată de birocrație. Proceduri prea lente de planificare și aprobare prelungesc lucrările de construcții, firmele sunt obligate să prezinte documentări prea stufoase. Din aceste motive, cercetătorii economici se tem că banii din noul pachet de îndatorare nici nu vor putea fi investiți prea rapid. "Aceasta înseamnă că anul acesta aproape nimic din noile fonduri nu va putea fi cheltuit, doar anul viitor aproximativ 24 de miliarde de euro", susține cercetătorul Schmidt.
Institutul Ifo estimează că birocrația provoacă economiei pierderi anuale de 150 de miliarde de euro. În contractul de coaliție, CDU, CSU și SPD își asumă reducerea cu 25% a acestor costuri, prin reducerea numărului de prevederi și legi.
Lucru salutat de experții economici. "Va fi foarte rentabil să se consume mai puțină hârtie și mai puține dosare iar banii care rezultă astfel să fie investiți în producția de bunuri și servicii", apreciază Timo Wollmershäuser de la institutul Ifo din München.
Ajutor de la Inteligenţa Artificială
De ajutor ar putea fi și accentuarea digitalizării și utilizarea inteligenței artificiale. Aceste noțiuni sunt menționate de mai multe ori în contractul de coaliție. "Sub premisa că implementăm cu adevărat rapid aceste lucruri, atunci ele au potențialul de a ajuta creșterea economică și rata progreselor tehnologice în anii următori", arată Wollmershäuser.
În acest sens, trebuie însă investit mai mult în cercetare și dezvoltare, precum și în educație, adaugă Torsten Schmidt. "Trebuie generate cunoștințe noi iar acestea trebuie implementate în producție. Trebuie înregistrate mai multe patente." Un domeniu de care contractul de coaliție nu pare prea interesat, dacă ne luăm după planurile de sprijinire a start-up-urilor.
În concluzie, cercetătorii economici văd în noul contract de guvernare "o serie de idei bune". Dar insuficiente, în contextul problemelor cu care se confruntă în prezent economia germană. "Doar punerea în aplicare a măsurilor din contractul de coaliţie nu va fi de ajuns", avertizează Stefan Kooths.
Autor: Sabine Kinkartz