Compania mamă a Euroins îi transmite lui Iohannis: Declarații manipulatoare, iresponsabile și dăunătoare

Compania mamă a Euroins îi transmite lui Iohannis: Declarații manipulatoare, iresponsabile și dăunătoare

Preşedintele Klaus Iohannis a fost interpelat, miercuri, în Parlamentul European pe tema falimentului companiei de asigurări Euroins. Răspunsul său a supărat compania mamă a Euroins, care îl acuză joi de declaraţii manipulatoare, iresponsabile și dăunătoare.

Doi eurodeputaţi din Germania şi Irlanda au ridicat problema, în cadrul dezbaterii de miercuri cu Klaus Iohannis din PE. Mai exact, cei doi au criticat modul în care a acţionat ASF şi i-au cerut preşedintelui să fie de acord cu o evaluare independentă a Comisiei Europene în acest caz.

Clare Daly din Irlanda crede că preşedintele Iohannis cunoaşte acest caz şi că „este foarte ciudat că autoritatea română de reglementare (ASF) a acţionat împotriva acestei companii la trei ani după ce i-a cerut să preia City Insurance”.

ADVERTISING

„Este un fapt cunoscut că atât autoritatea de reglementare din Bulgaria, cât şi BERD au ridicat întrebări despre acţiunile autorităţii de profil din România. Ambele au abordat autorităţile europene, una dintre organizaţii a produs un raport care avertizează împotriva consecinţelor, au produs chiar o propunere de rezoluţie care ar fi redus impactul, dar nimic nu s-a întâmplat şi ţara dvs riscă expunerea la un proces de 500 de milioane de euro", a atras atenţia eurodeputata irlandeză.

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns la interpelare destul de vag, dar susţinând că în România funcţionează statul de drept şi instanţa a luat deja o decizie în acest caz.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Am auzit că o autoritate de reglementare a avut o problemă cu o companie. Şi ca peste tot în democraţie şi în statul de drept, dacă oamenii simt că decizia nu este atât de bună, merg în faţa unui judecător. Este ceea ce s-a întâmplat. Judecătorii au decis că decizia este corectă.

Asta este ceea ce înţeleg dacă vorbim despre statul de drept. Toată lumea are aceleaşi drepturi, toată lumea are dreptul la un proces corect şi toată lumea trebuie să accepte rezultatul”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

Această declaraţie însă a atras atenţia companiei mamă a Euroins, care a reacţionat joi, într-un comunicat de presă, în care subliniază că procesul legat de Euroins România tocmai a început, aşadar instanţa nu s-a pronunţat încă.

ADVERTISING

"Nicio instanță din România nu s-a pronunțat deocamdată cu privire la temeinicia legalității deciziei Autorității române de Supraveghere Financiară de a retrage licența Euroins România. Un dosar separat este pe rolul Curții Europene a Drepturilor Omului și o acțiune de arbitraj este pe rol în fața ICSID de la Washington", transmite conducerea Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (ЕIG).

"Declarațiile unor politicieni români de rang înalt conform cărora instanța română a dat dreptate deciziei autorității române de reglementare ASF împotriva Euroins România sunt complet lipsite de temei, manipulatoare, iresponsabile și dăunătoare.

Este foarte neobișnuit ca un președinte al unei țări să comenteze în mod părtinitor în confruntarea juridică dintre o autoritate de reglementare a pieței și o companie privată, în loc să se abțină de la orice comentariu care ar putea influența justiția. Ar fi putut să răspundă”nu comentez”, dar în schimb a continuat să incrimineze compania ca fiind vinovată, deși procesul nici nu a început", acuză compania mamă a Euroins.

Aceasta aminteşte că, până acum, a existat doar o hotărâre judecătorească cu privire la contestația Euroins Insurance Group (EIG), prin care se urmărea suspendarea implementării deciziei ASF de retragere a licenței Euroins România, care a declanșat ulterior procedura de insolvență a companiei.

"La începutul lunii iunie 2023 și în primă instanță, Tribunalul București a dispus deschiderea procedurii falimentului Euroins România doar pentru că acesteia i-a fost revocată licența, refuzând să suspende dosarul de faliment până când Tribunalul Administrativ se va pronunța dacă revocarea licenței este legală.

Dosarul în sine cu privire la legalitatea faptei autorității române de reglementare împotriva Euroins România a început în urmă cu câteva zile la Tribunalul Administrativ din București și este încă pe rol în primă instanță, urmând să aibă loc audieri și pledoarii pe fond.

Separat, Eurohold și EIG au intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și pregătesc o cerere de arbitraj pentru suma de peste 500 de milioane de euro la o instanță internațională din SUA. Cele două companii au informat deja oficial guvernul României despre intenția lor de a introduce un dosar de arbitraj internațional, în octombrie 2023", adaugă sursa citată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇